SASTOJCI

  • 1 kg gotovih rezanaca za baklavu (kora),
  • 900 g nasjeckanih oraha,
  • 100 g oraha,
  • grubo nasjeckanih 150 g šećera,
  • 250g maslaca i
  • 100ml ulja. agda (preljev):
  • 1 kg šećera, voda i limun.

Priprema Baklave sa Orahom:

Za početak, pripremite preljev tako što ćete u loncu pomiješati kilogram šećera s vodom, tako da razina vode bude dva prsta iznad šećera. Kuhajte na jakoj vatri otprilike dvadeset minuta, ili dok ne postigne konzistenciju između sirupa i vode, uz povremeno miješanje. Dodajte kriške limuna u kuhani preljev i ostavite da odstoji dok se sastojci dobro ohlade.

Zatim pripremite kore za baklavu tako što ćete ih izrezati na veličinu pleha u kojem će se peći baklava. Na laganoj vatri otopite maslac i pomiješajte ga s uljem, pazeći da ne promijeni boju. U tepsiju namazanu maslacem i uljem stavite tri kore, ostavljajući da se smjesa ugrije kako bi se kore lijepo krckale.

Na prvih tri kora rasporedite nasjeckane orahe, a zatim dodajte još dvije kore i namažite ih mješavinom maslaca i ulja. Posipajte sjeckanim orasima pomiješanim sa šećerom i ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke.

Na kraju, pokrijte baklavu s tri kore, a svaku osim zadnje namažite puterom. Prije rezanja, pritisnite baklavu dlanom kako bi se sve poravnalo, a zatim je izrežite na dijamante i poslužite. Uživajte u jedinstvenom okusu ove domaće poslastice!

Preporučujemo