Umiješajte mokre sastojke. Otopite maslac u malom loncu ili mikrovalnoj pećnici. Polako pomiješajte otopljeni maslac s mlijekom i jogurtom (ili kiselim vrhnjem) kako je gore navedeno, kako biste osigurali potpunu kombinaciju.

Umiješajte suhe sastojke. Lagano prosijte brašno i sodu bikarbonu da se ujednače – možda ne bi trebalo biti grudica? Polako ih umiješajte u ono što se sada naziva mokrom smjesom (od koraka 1), lagano miješajući dok ne postane jednolična.

Krenimo na putovanje ovom stazom sjećanja na pitu od jabuka zbog koje ćete poželjeti još!

POTREBNI SASTOJCI:

3 jabuke, 60 g maslaca, 40 g šećera, 3 jaja, 1 žličica vanilin šećera, sol, 130 g šećera, 100 ml mlijeka, 2 žlice vrhnja (pavlake) ili jogurta i 8 žlica brašna (300 g) žličice sode.

Med (za preljev) Kokos narezan (za dekoraciju)

PRIPREMA OVE PITE OD JABUKA:

Prvo dobro operite jabuke. Zatim ih ogulite i prepolovite bez koštica te narežite na tanke ploške. Ostavite na jednu stranu.

Pripremite tijesto: U dovoljno veliku zdjelu razbijte jaja pa dodajte 130 grama šećera, vanilin šećer i malo soli. Umutite ili tucite dok ne postane svijetlo i pjenasto. To će učiniti vašu pitu vrlo laganom: dodavanjem zraka u smjesu, ona nabubri pri zagrijavanju dajući spužvasti lagani proizvod.

Umiješajte mokre sastojke. Otopite maslac u malom loncu ili mikrovalnoj pećnici. Otopljeni maslac s mlijekom i jogurtom (ili kiselim vrhnjem) polako umiješajte u smjesu od jaja. Miješajte dok se ne sjedini.

Umiješajte suhe sastojke. Po vrhu prosijati brašno i sodu bikarbonu da se uklone grudice. Polako to dodajte mokrim sastojcima, miješajući samo da se sjedini.

Pripremite pitu: Zagrijte pećnicu na 180°C (350°F). Namastite posudu za pečenje ili kalup za pitu. Ne dopustite da se zalijepi. Stavite tijesto u zdjelu. To treba biti druga polovica i tanko namazati.

U tom slučaju jabukama izvadite jezgru na tanke ploške, a zatim ih hrpicama naslagajte po vrhu tijesta. Pažljivo prelijte preostalom smjesom; mora potpuno prekriti kriške

Završni detalji: Izvadite iz pećnice kada je pita gotova i ostavite je da se ohladi. Za dodatnu slatkoću, malo meda ide na vrh; po želji se u ovom trenutku može dodati i kokosovo brašno!

Prijedlog za posluživanje: Poslužite tako da ga narežete i kao topli desert uz malo šlaga ili kuglice sladoleda od vanilije.

Završni detalji: Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Za dodatnu slatkoću prelijte s malo meda, a za teksturu i okus pospite kokosovim brašnom.

Za posluživanje: izrežite na kriške, poslužite toplo sa šlagom ili sladoledom od vanilije (ako vam se posebno sviđa) tako što ćete žlicu staviti na vrh kriške.

Preporučujemo