Za pripremu ovog fantastičnog deserta potrebno je 6 jaja, 250 grama šećera, 160 grama pšeničnog brašna, 250 grama putera, 1 prašak za pecivo, 100 mililitara mlijeka, 2-3 kašike kakao praha, prstohvat mljevenog cimeta i 500 grama ocijeđenih višanja iz kompota ili svježih višanja bez koštica. Za kremasti fil, pripremite 750 mililitara mlijeka, 2 kesice pudinga od vanile, 2 vanilin šećera, 200 grama putera i 2 kašike šećera u prahu.
Za pripremu, prvo pomiješajte pjenasti puter i šećer, zatim dodajte žumanca i mlijeko. U tu smjesu dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, te nježno umiješajte umućena bjelanca. Polovinu smjese prebacite u podmazan pleh dimenzija 35×22 cm. U drugu polovinu smjese dodajte kakao i cimet, pa prelijte preko žutog tijesta u plehu. Na vrhu rasporedite ocijeđene višnje. Pecite na 180°C u prethodno zagrijanoj rerni oko 35 minuta.
Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Pomiješajte puding, šećer i vanilin šećer s malo hladnog mlijeka. Zagrijte preostalo mlijeko dok ne dostigne tačku ključanja, pa dodajte smjesu za puding i prokuvajte. Sklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi prije nego što dodate puter umiješan sa šećerom u prahu. Kada se krema ohladi, ravnomjerno je nanesite preko ohlađenog pečenog biskvita i prelijte slojem čokoladne glazure. Na kraju, narežite tortu na kockice ili rombove i poslužite.
Savjet:
Ako nemate ocijeđene višnje iz kompota, možete koristiti svježe višnje, posebno tokom sezone njihovog sazrijevanja. Uživajte u ovom divnom desertu!