U današnje vrijeme, davanje prioriteta nutritivnoj ishrani je izuzetno važno. To je zato što je brza hrana, koja se često jede u pokretu, prepuna nezdravih masti i supstanci. Nažalost, rijetko nailazimo na žitarice, grašak, zob i drugu hranu bogatu vlaknima.

Naš fokus danas je da razgovaramo o štetnim efektima nezdrave hrane na naš probavni sistem. Ljekari su zabrinuti zbog sve veće učestalosti bolesti štitne žlijezde, posebno među mlađim osobama. Iako su to u početku pripisivali stresovima modernog života, ističu da korijen problema leži u našim metodama pripreme hrane. Neophodno je izbaciti određene namirnice iz naše prehrane jer su štetne za naše cjelokupno zdravlje.

Možete li opisati kako izgleda vaša štitna žlijezda? Nježni oblik leptira je žlijezda koja se nalazi u prednjem dijelu vrata, ispod Adamove jabučice i proteže se duž dušnika. U najboljem slučaju, žlezda ostaje nedostižna. Naime, štitna žlijezda oslobađa niz hormona. Dva važna hormona povezana sa funkcijom štitnjače su T4 (također poznat kao tiroksin) i T3 (skraćenica od trijodtironin).

Kalcitonin Ove supstance imaju značajan uticaj na različite telesne procese, uključujući metabolizam, rast, razvoj, funkciju srca, mušku i žensku seksualnu funkciju, održavanje trudnoće, regulaciju šećera u krvi, tjelesnu temperaturu i metabolizam kalcija. Prevalencija bolesti štitne žlijezde raste. Ova važna žlezda nalazi se u donjem delu vrata i igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona koji utiču na mnoge sisteme tela.

Stoga, svako ometanje njegove funkcionalnosti može dovesti do niza problema. Neki primjeri poremećaja štitnjače uključuju: Hipertireoza Hipotireoza Hashimotov tireoiditis karakterizira upala štitne žlijezde. Nutricionistica Molly Hembri ističe da naša ishrana može imati značajan uticaj na štitnu žlezdu. Međutim, ono što mnogi ljudi još uvijek ne znaju je da postoji jedna namirnica koja je najštetnija za osobe koje pate od ovog zdravstvenog problema.

Nutricionisti savjetuju osobama s problemima štitnjače da se klone hrane koja sadrži goitrogene. Prema Hembreeju, goitrogeni su hrana sastavljena od supstanci kao što je tiroksin, koji može uticati na sintezu hormona štitnjače i dovesti do nedostatka joda. Nedovoljno kuvano povrće krstaša poput brokule, karfiola i kupusa sadrži ove supstance, dok bi soju i proso trebalo izbegavati, rekla je. Pozitivna strana je, međutim, to što ne morate potpuno izbaciti većinu ovih namirnica iz svoje prehrane.

Umjesto toga, jedite ga umjereno, ali ga svakako podgrijte kako biste spriječili negativne efekte na štitnu žlijezdu. Prema nutricionistima, goitrogena aktivnost krucifernog povrća može se eliminisati procesom zagrijavanja. Konzumiranje umjerenih količina nekuhanog povrća i soje ne predstavlja poseban rizik za zdravlje štitnjače. Međutim, nutricionisti općenito preporučuju da se proso u potpunosti izbaci iz prehrane.

Preporučujemo