Sastojci:
Za kremu od pudinga:
- 1 jaje (sačuvajte žumanjak)
- 350 ml mlijeka (1 1/2 šalice), podijeljeno
- 2 pune žlice kukuruznog škroba
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50 g šećera (1/4 šalice)
Za tortu:
- 3 jaja
- Prstohvat soli
- 130 g šećera (2/3 šalice)
- 140 ml ulja (3/4 šalice)
- 350 g brašna (2 1/2 šalice)
- 2 pune žličice praška za pecivo
- 140 ml mlijeka (2/3 šalice)
Za preljev:
- Svježe ili konzervirane marelice, breskve ili nektarine (dobro ocijeđene)
Priprema:
Krema od pudinga:
- Pomiješajte žumanjak s malom količinom mlijeka.
- U loncu pomiješajte preostalo mlijeko, kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije i šećer. Zagrijavajte smjesu uz neprestano miješanje dok ne zavri.
- Dodajte smjesu žumanjka i mlijeka u kipuće mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta.
- Prekrijte puding folijom kako biste spriječili stvaranje korice i ostavite da se ohladi. Za ubrzano hlađenje, stavite ga u zamrzivač na 30 minuta.
Tijesto za tortu:
- Zagrijte pećnicu na 170°C (338°F).
- U velikoj zdjeli, umutite 3 jaja, odvojeni bjelanjak i prstohvat soli dok smjesa ne postane pjenasta.
- Polako dodajte šećer, nastavljajući miješati dok smjesa ne postane lagana i prozračna.
- Postupno dodajte ulje, osiguravajući glatko miješanje.
- U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
- Suhu smjesu dodajte postupno mokrim sastojcima, naizmjenično sa mlijekom. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i homogena.
Sastavljanje torte:
- Namastite kalup za pečenje od 24 cm (9,5 inča) i obložite ga papirom za pečenje.
- Polovicu tijesta ravnomjerno rasporedite u pripremljeni kalup.
- Preko tijesta prelijte ohlađenu kremu od pudinga.
- Rasporedite ploške marelica (ili drugog voća po želji) ravnomjerno po pudingu.
- Prelijte preostalo tijesto preko voća, pazeći da se ravnomjerno rasporedi.
Pečenje:
- Stavite tortu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite otprilike 55 minuta. Kada čačkalica zabodena u sredinu izađe čista, torta je gotova.
- Ostavite tortu da se kratko ohladi u kalupu, zatim je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Posluživanje:
- Uživajte u torti toploj ili na sobnoj temperaturi.
- Po želji, dodajte šlag na vrh i nježno pospite šećerom u prahu.
- Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije za dodatni užitak.
Ova brza i ukusna torta sa marelicama će oduševiti vaše goste svojom kremastom teksturom i osvježavajućim okusom!
Preporučujemo