Sastojci:

Za kremu od pudinga:

  • 1 jaje (sačuvajte žumanjak)
  • 350 ml mlijeka (1 1/2 šalice), podijeljeno
  • 2 pune žlice kukuruznog škroba
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50 g šećera (1/4 šalice)

Za tortu:

  • 3 jaja
  • Prstohvat soli
  • 130 g šećera (2/3 šalice)
  • 140 ml ulja (3/4 šalice)
  • 350 g brašna (2 1/2 šalice)
  • 2 pune žličice praška za pecivo
  • 140 ml mlijeka (2/3 šalice)

Za preljev:

  • Svježe ili konzervirane marelice, breskve ili nektarine (dobro ocijeđene)

Priprema:

Krema od pudinga:

  1. Pomiješajte žumanjak s malom količinom mlijeka.
  2. U loncu pomiješajte preostalo mlijeko, kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije i šećer. Zagrijavajte smjesu uz neprestano miješanje dok ne zavri.
  3. Dodajte smjesu žumanjka i mlijeka u kipuće mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta.
  4. Prekrijte puding folijom kako biste spriječili stvaranje korice i ostavite da se ohladi. Za ubrzano hlađenje, stavite ga u zamrzivač na 30 minuta.

Tijesto za tortu:

  1. Zagrijte pećnicu na 170°C (338°F).
  2. U velikoj zdjeli, umutite 3 jaja, odvojeni bjelanjak i prstohvat soli dok smjesa ne postane pjenasta.
  3. Polako dodajte šećer, nastavljajući miješati dok smjesa ne postane lagana i prozračna.
  4. Postupno dodajte ulje, osiguravajući glatko miješanje.
  5. U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
  6. Suhu smjesu dodajte postupno mokrim sastojcima, naizmjenično sa mlijekom. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i homogena.

Sastavljanje torte:

  1. Namastite kalup za pečenje od 24 cm (9,5 inča) i obložite ga papirom za pečenje.
  2. Polovicu tijesta ravnomjerno rasporedite u pripremljeni kalup.
  3. Preko tijesta prelijte ohlađenu kremu od pudinga.
  4. Rasporedite ploške marelica (ili drugog voća po želji) ravnomjerno po pudingu.
  5. Prelijte preostalo tijesto preko voća, pazeći da se ravnomjerno rasporedi.

Pečenje:

  1. Stavite tortu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite otprilike 55 minuta. Kada čačkalica zabodena u sredinu izađe čista, torta je gotova.
  2. Ostavite tortu da se kratko ohladi u kalupu, zatim je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Posluživanje:

  1. Uživajte u torti toploj ili na sobnoj temperaturi.
  2. Po želji, dodajte šlag na vrh i nježno pospite šećerom u prahu.
  3. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije za dodatni užitak.

Ova brza i ukusna torta sa marelicama će oduševiti vaše goste svojom kremastom teksturom i osvježavajućim okusom!

Preporučujemo