Krofnice iz rerne

POTREBNI SASTOJCI:

  • 350 g brašna tip 550
  • 150 ml toplog mleka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 4-5 kašika šećera
  • 2 kašike mekog maslaca
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje

Priprema krofnica:

  1. Pomešajte šećer, toplo mleko i kvasac, mešajući dok se kvasac ne rastvori.
  2. Postepeno dodajte brašno, so i jaje, mešajući dok se delimično ne sjedine. Zatim ubacite maslac.
  3. Mešajte testo oko 10 minuta dok se maslac i testo ne sjedine. Tekstura testa će biti lepljiva, što je normalno – nemojte dodavati dodatno brašno. Nastavite mešanje dok se svi sastojci ne sjedine i testo ne prestane da se lepi za površine.
  4. Podelite testo na 7-8 jednakih delova i oblikujte kuglice. Ostavite kuglice da odstoje 35 minuta.
  5. Pecite testo u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 15-17 minuta.
  6. Ubrizgajte zagrejanu marmeladu od šipka u peciva pomoću šprice iz apoteke.
  7. Premažite peciva rastopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu.

Pita od jabuka

POTREBNI SASTOJCI:

  • Za testo:
    • 600 g brašna s visokim sadržajem glutena
    • 200 g šećera (smrviti u prah)
    • 1 pakovanje praška za pecivo (ili 1 kašičica sode bikarbone)
    • 2 umućena žumanca
    • 2 kašike pavlake
    • 120 g neotopljene masti
    • Mleko po želji
  • Za punjenje od jabuka:
    • 2,5 kg jabuka
    • 2 pakovanja vanilin šećera
    • Malo cimeta, karanfilića i đumbira
    • 1 kašika čokolade u prahu
    • Nekoliko kašika mrvica hleba (ili kolačića)
    • 100-150 g šećera (po želji)
    • 4 belanca (čvrsto umućena)

Priprema pite od jabuka:

  1. Pomešajte sve sastojke za testo i ostavite da odstoji.
  2. Za fil, ogulite i narendajte jabuke, stavite ih u dublju posudu i dinstajte na laganoj vatri dok ne omekšaju i ne porumene. Ostavite jabuke da se ohlade i ocedite višak tečnosti.
  3. Dodajte vanilin šećer, cimet, karanfilić, đumbir, čokoladu u prahu, mrvice i šećer. Na kraju lagano umešajte čvrst sneg od belanaca.
  4. Razvaljajte polovinu testa i stavite na podmazan i brašnom posut pleh. Premažite filom, zatim prekrijte drugim delom testa.
  5. Viljuškom izbodite testo na nekoliko mesta da omogućite kruženje vazduha tokom pečenja.
  6. Lagano nauljite testo i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C dok ne porumeni.
  7. Izvadite pitu iz rerne i pospite šećerom u prahu po želji.

Bonus saveti:

  • Pitu možete zamrznuti i peći direktno iz zamrzivača, uz produženo vreme pečenja.
  • Peciva dobro zatvorite u vrećicama za zamrzavanje, isecite na veće komade, odmrznite u mikrotalasnoj pećnici, malo ohladite i narežite na kocke ili kriške.
Preporučujemo