Džem od Šljiva – Recept koji će Vas Oduševiti

Ne podcjenjujem ničije recepte, ali kad sam probala ovaj recept za džem od šljiva, bila sam oduševljena. Ovakav ukus nikad nisam osjetila, pa rado dijelim ovaj recept s vama.

Potrebni Sastojci:

  • 5 kilograma zrelih šljiva
  • Pola kilograma šećera
  • Malo ruma

Priprema:

  1. Dobro operite šljive i odstranite koštice. Stavite šljive u lonac i kuhajte dok ne prokuhaju.
  2. Zagrijte pećnicu na 250°C. Kada se šljive dovoljno raskuhaju, prebacite ih u veći pleh i stavite u zagrijanu pećnicu.
  3. Kuhajte smjesu na laganoj vatri oko 3 sata, uz povremeno miješanje. Na pola kuhanja dodajte šećer i dobro izmiješajte. Ako želite slađi okus, povećajte količinu šećera, posebno ako su šljive trpkog okusa.
  4. Znat ćete da je džem spreman kada dno lonca postane vidljivo dok miješate. Dodajte vanilin šećer ili rum prema vlastitom ukusu.
  5. Napunite staklenke kipućom vodom, dobro ih zatvorite metalnim čepovima i preokrenite staklenke. Ostavite da se ohlade prije nego što ih stavite na police uz ostalu zimnicu.

Bonus: Palačinke Mekane Kao Duša

Priprema smjese za palačinke često se smatra jednostavnim zadatkom, ali može biti izazovna za mnoge. Ključ za postizanje savršenih, mekanih i rahlih palačinki leži u kombinaciji kvalitetne tave i provjerenog recepta.

Recept za Mekane Palačinke:

  1. Razbijte tri jaja u veliku zdjelu. Dobro ih umiješajte dok ne postanu pjenasta i svijetložuta smjesa.
  2. Dodajte dvije velike žlice šećera i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Postepeno dodajte 250 grama brašna (kombinacija glatkog i oštrog brašna). Neprestano miješajte kako biste izbjegli grudice.
  4. Ulijte 350 ml mlijeka i miješajte dok smjesa ne postane glatka i bez grudica.
  5. Dodajte 2 žličice ulja kako bi palačinke bile sočne i spriječili njihovo lijepljenje za tavu.
  6. Dodajte pola žličice ruma za aromu (opcionalno).
  7. Dodajte prstohvat soli kako biste istaknuli okuse i uravnotežili slatkoću.
  8. Ako je smjesa predebela, razrijedite je s malo mineralne vode dok ne postane željene konzistencije.
  9. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i malo je namastite uljem. Ulijte smjesu na tavu, vrteći je kako bi se ravnomjerno rasporedila.
  10. Pecite palačinku dok donja strana ne postane zlatno smeđa, zatim je okrenite i pecite i drugu stranu.

Poslužite palačinke po želji, s džemom od jagoda bez dodanog šećera ili s poznatim namazom od lješnjaka.

Uživajte u pripremi i konzumaciji ovih divnih mekanih palačinki!

Preporučujemo