Kada plodovi sazriju, konačno možete uživati ​​u nagradama svog napornog rada. Kako bi se osigurala dobra žetva, vrlo je važno gnojiti na vrijeme iu pravoj količini.

Korištenjem ovog gnojiva možete osigurati kontinuirano zdravlje i otpornost vaših biljaka, čak iu slučaju nepredvidivih vremenskih uvjeta.


Osim toga, plodovi će pokazati dobro zdravlje i značajnu veličinu. Prva dva sloja paradajza su mjesto gdje se nalaze najveći plodovi. Trebalo je nešto učiniti.

Količina drvnog pepela je 300 ml.

100 g granuliranog šećera.

Potrebna količina suvog kvasca je 100 grama.

Po potrebi treba pripremiti litar surutke.

pravila korištenja:

U pripremi za đubrenje, u vodu dodamo drveni pepeo prije otprilike 4-5 dana kako bi se što potpunije otopio. Obilje mikroelemenata i esencijalnih minerala čini drveni pepeo vrijednim resursom.

Za poboljšanje kvaliteta gnojiva dodajemo šećer kao dodatni sastojak. U posebnu posudu pažljivo sipajte toplu vodu (izbegavajte kipuću vodu) i nastavite sa dodavanjem suvog kvasca. Nastavite miješati smjesu dok se svi sastojci potpuno ne otope.
Prisustvo šećera u tlu igra ključnu ulogu u stimulaciji rasta i aktivacije korisnih mikroorganizama. Nakon nekoliko minuta miješanja sastojaka, možete primijetiti da se na površini stvara debeo sloj pjene. Uklonite rastvor i pažljivo ga ulijte u kantu otopljenog drvenog pepela.

Sastojke dobro izmiješajte, pazeći da smjesa bude potpuno homogena. Nastavite da punite kantu vodom dok ne dođete do ruba. Na kraju smo dobili ukupno 10 litara đubriva. Koncentrovana đubriva nisu dozvoljena. Preporučeni omjer je 1 litar ove otopine na 10 litara vode svaki put kada zalijevate. Prije serviranja, dobro promiješajte otopinu da se pepeo složi na dno.

Dodatna litra surutke može se dodati prije navodnjavanja. Kombinacija ovih sastojaka je posebno pogodna za paprike i paradajz bogate hranjivim tvarima. Količina od 10 litara alkalnog rastvora dovoljna je za proizvodnju ukupne zapremine od 100 litara đubriva. Kako bi se osigurao optimalan rast, preporučuje se primjena 1 litra ovog gnojiva po biljci mjesečno.

Proces oplodnje se obično dešava noću, posebno nakon zalaska sunca. Nanesite ovo organsko đubrivo nasred puta za najbolje rezultate. Snažno djelovanje gnojiva uvelike pomaže procesima rasta, cvjetanja i plodonošenja. Osim toga, štiti od raznih bolesti koje pogađaju biljke.

Proširite svoje znanje gledajući prateći video:

Paprika, tačnije vrsta paprike iz rodova Capsicum (slatki) i Capsicum (ljuta), je član porodice Solanaceae. Iako je to višegodišnja biljka porijeklom iz tropskih i suptropskih regija, obično se uzgaja kao jednogodišnja kultura u ovoj regiji. Na današnjem tržištu veliki izbor sorti paprike osvaja vrtlare svojim jarkim bojama, jedinstvenim oblicima, raznolikom veličinom plodova i atraktivnim ukusom.

Stoga mnogi ljudi imaju neodoljivu privlačnost prema uzgoju paprike kao ukrasnog bilja u saksijama na svojim balkonima, posebno manjih, začinjenih sorti. Unatoč različitim okusima, paprika i ljuta paprika uzgajaju se na isti način. Da biste osigurali dobru žetvu, važno je imati plodno, dobro drenirano tlo, kao i toplo i zaštićeno mjesto u bašti.

Stoga se u početku uzgajaju iz rasada i presađuju na stalno mjesto tek kada je tlo dovoljno toplo i nema opasnosti od mraza. Njega i rast počinje od početnih faza sadnica. Sjeme paprike obično se sije već u februaru ili martu na toplom i zaštićenom mjestu. Proces klijanja sjemena i rasta biljaka je relativno dugotrajan, a biljkama je potrebno više od dva mjeseca da dostignu visinu od 15 cm i razviju 5 do 6 potpuno formiranih listova prije nego što budu prikladne za presađivanje na otvorenom.

Preporučujemo