Ovo je recept za jednostavnu i ukusnu tortu sa jagodama, koja se brzo priprema i sigurno će zadovoljiti vašu želju za slatkim.
POTREBNI SASTOJCI:
KORA:
- 8 bjelanaca
- 400 g šećera
- 1 kašika sirćeta
FIL:
- 8 žumanaca
- 200 g šećera u prahu
- 300 g drobljenog keksa (poput Plazma keksa)
- 1 margarin
- 100 ml mlijeka
- 800-1000 g svježih jagoda
- 2-3 kesice šlaga
NAČIN PRIPREME:
- Priprema kore:
- Umutite bjelanca mikserom dok ne postanu čvrsti, dodajte šećer i nastavite miksati dok se šećer potpuno ne rastopi.
- Dodajte sirće i lagano promiješajte.
- Smjesu stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C oko 25 minuta, dok kora ne dobije zlatno smeđu boju. Ostavite da se ohladi.
- Priprema fila:
- Umutite žumanca sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodajte omekšali margarin i dobro izmiksajte.
- Postepeno dodajte drobljeni keks (ili Plazma keks) i mlijeko, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
- Slaganje torte:
- Polovinu pripremljenog fila rasporedite preko ohlađene kore.
- Svježe jagode operite, narežite na tanke kriške i rasporedite preko fila.
- Preostali fil prelijte umućenim šlagom.
- Ohlađivanje:
- Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći.
POSLUŽIVANJE:
Ova torta je idealna za svečane prilike poput rođendana ili proslava, ali i za obične dane kada želite da uživate u slatkom zalogaju sa svježim voćem. Svježe jagode daju osvježavajući i voćni dodatak, a mekoća keksa u kombinaciji sa kremastim filom čini svaki zalogaj neodoljivim.
Varijacija ovog recepta može uključivati dodatke poput komadića čokolade ili orašastih plodova u filu za raznolikiji ukus. Ova torta je prilagodljiva vašim željama i može se jednostavno modificirati prema vašim preferencijama.
Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu ljeta sa svježim jagodama u svakom zalogaju!
Preporučujemo