Pileći Popečci sa Umakom
Potrebni sastojci za popečke:
- 2 velika pileća filea
- 3 jaja
- 1 vezica peršina, nasjeckanog
- Sol i papar po ukusu
- 100 g mozzarella sira, naribanog
- 50 g majoneze
- 200 g brašna
- Biljno ulje za prženje
Potrebni sastojci za umak:
- 2 žlice biljnog ulja
- 30 g maslaca
- 35 g brašna
- 200-250 ml mlijeka
- Sol po ukusu
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Malo crnog papra
Priprema popečaka:
- Priprema smjese:
- Narežite piletinu na manje komade i stavite u veliku zdjelu.
- Dodajte jaja, nasjeckani peršin, sol, papar, naribani mozzarella sir i majonezu. Dobro promiješajte.
- Postupno dodajte brašno, miješajući dok se smjesa ne sjedini.
- Prženje popečaka:
- Zagrijte biljno ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Žlicom stavljajte smjesu u vruće ulje i oblikujte pljeskavice.
- Pržite oko 5 minuta sa svake strane, dok ne porumene i ne budu kuhane.
- Izvadite popečke i stavite na papirnate ubruse da se ocijede od viška ulja.
Priprema umaka:
- Priprema umaka:
- Zagrijte biljno ulje i maslac u malom loncu na srednje jakoj vatri.
- Dodajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobijete tijesto.
- Postupno dodajte mlijeko uz neprestano miješanje dok se umak ne zgusne i ne zakipi.
- Začinite solju, muškatnim oraščićem i crnim paprom. Maknite sa štednjaka i dobro promiješajte.
Posluživanje:
- Pileće popečke poslužite vruće s umakom.
- Uživajte u ovim ukusnim popečcima!
Superbrzi Kolač sa Kremom
Potrebni sastojci:
- Tijesto:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 1/2 praška za pecivo
- Malo ulja
- 3 kašike kakaa
- 1 dcl mlijeka
- Sastojci za namakanje:
- 1 dcl mlijeka
- 3 kašike ruma
- Krema:
- 3 pudinga od vanilije
- 1 litar mlijeka
- 150 g margarina
- 6 kašika šećera
- Dodatno:
- 250 ml slatke pavlake
- Banane (koliko želite)
Priprema:
- Priprema tijesta:
- Odvojite žumanca od bjelanjaka. Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu kremasta.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo, mlijeko, ulje i kakao. Dobro umutite.
- Umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite tijesto 20 minuta.
- Priprema biskvita:
- Svježe pečeni biskvit prelijte prokuhanim mlijekom s rumom. Ostavite da se ohladi.
- Narežite banane i rasporedite ih po ohlađenom biskvitu.
- Priprema kreme:
- Skuhajte puding prema uputstvima na pakovanju i ostavite da se ohladi.
- U ohlađeni puding dodajte margarin i dobro umutite.
- Prelijte kremu preko banana.
- Završavanje:
- Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i premažite preko kreme.
- Po želji, kolač možete dodatno preliti naribanom čokoladom.
Posluživanje:
- Ostavite kolač u frižideru da se stegne, zatim poslužite.
- Uživajte u ovoj ukusnoj poslastici!
Preporučujemo