Pileći Popečci sa Umakom

Potrebni sastojci za popečke:

  • 2 velika pileća filea
  • 3 jaja
  • 1 vezica peršina, nasjeckanog
  • Sol i papar po ukusu
  • 100 g mozzarella sira, naribanog
  • 50 g majoneze
  • 200 g brašna
  • Biljno ulje za prženje

Potrebni sastojci za umak:

  • 2 žlice biljnog ulja
  • 30 g maslaca
  • 35 g brašna
  • 200-250 ml mlijeka
  • Sol po ukusu
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Malo crnog papra

Priprema popečaka:

  1. Priprema smjese:
    • Narežite piletinu na manje komade i stavite u veliku zdjelu.
    • Dodajte jaja, nasjeckani peršin, sol, papar, naribani mozzarella sir i majonezu. Dobro promiješajte.
    • Postupno dodajte brašno, miješajući dok se smjesa ne sjedini.
  2. Prženje popečaka:
    • Zagrijte biljno ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
    • Žlicom stavljajte smjesu u vruće ulje i oblikujte pljeskavice.
    • Pržite oko 5 minuta sa svake strane, dok ne porumene i ne budu kuhane.
    • Izvadite popečke i stavite na papirnate ubruse da se ocijede od viška ulja.

Priprema umaka:

  1. Priprema umaka:
    • Zagrijte biljno ulje i maslac u malom loncu na srednje jakoj vatri.
    • Dodajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobijete tijesto.
    • Postupno dodajte mlijeko uz neprestano miješanje dok se umak ne zgusne i ne zakipi.
    • Začinite solju, muškatnim oraščićem i crnim paprom. Maknite sa štednjaka i dobro promiješajte.

Posluživanje:

  • Pileće popečke poslužite vruće s umakom.
  • Uživajte u ovim ukusnim popečcima!

Superbrzi Kolač sa Kremom

Potrebni sastojci:

  • Tijesto:
    • 6 jaja
    • 6 kašika brašna
    • 6 kašika šećera
    • 1/2 praška za pecivo
    • Malo ulja
    • 3 kašike kakaa
    • 1 dcl mlijeka
  • Sastojci za namakanje:
    • 1 dcl mlijeka
    • 3 kašike ruma
  • Krema:
    • 3 pudinga od vanilije
    • 1 litar mlijeka
    • 150 g margarina
    • 6 kašika šećera
  • Dodatno:
    • 250 ml slatke pavlake
    • Banane (koliko želite)

Priprema:

  1. Priprema tijesta:
    • Odvojite žumanca od bjelanjaka. Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu kremasta.
    • Dodajte brašno, prašak za pecivo, mlijeko, ulje i kakao. Dobro umutite.
    • Umiješajte snijeg od bjelanjaka.
    • Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite tijesto 20 minuta.
  2. Priprema biskvita:
    • Svježe pečeni biskvit prelijte prokuhanim mlijekom s rumom. Ostavite da se ohladi.
    • Narežite banane i rasporedite ih po ohlađenom biskvitu.
  3. Priprema kreme:
    • Skuhajte puding prema uputstvima na pakovanju i ostavite da se ohladi.
    • U ohlađeni puding dodajte margarin i dobro umutite.
    • Prelijte kremu preko banana.
  4. Završavanje:
    • Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i premažite preko kreme.
    • Po želji, kolač možete dodatno preliti naribanom čokoladom.

Posluživanje:

  • Ostavite kolač u frižideru da se stegne, zatim poslužite.
  • Uživajte u ovoj ukusnoj poslastici!
Preporučujemo