Oranjača

Potrebni sastojci za tijesto:

  • 3 velike žlice šećera
  • 2 žumanjka
  • Prstohvat soli
  • 3 dl toplog mlijeka
  • 4 žlice ulja
  • 1 žlica vrhnja (mileram)
  • 10 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
  • 500 g glatkog brašna

Potrebni sastojci za nadjev od oraha:

  • 100 g šećera
  • 300 g mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dl kipućeg mlijeka

Priprema:

  1. Priprema tijesta:
    • U posudi razmutite 2 žumanjka s 3 velike žlice šećera. Dodajte prstohvat soli, 4 žlice ulja, 1 žlicu vrhnja i 3 dl toplog mlijeka.
    • Zagrijte smjesu na laganoj vatri dok ne postane mlaka, zatim dodajte 10 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog) i umiješajte 300 g brašna.
    • Pokrijte smjesu i ostavite je na toplom mjestu da se udvostruči.
    • Nakon što se smjesa udvostruči, umiješajte preostalo brašno i ostavite ponovno da se diže.
    • Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, lagano ga izmijesite, oblikujte kuglu i ostavite da se ponovno diže.
  2. Priprema nadjeva:
    • Pomiješajte mljevene orahe sa šećerom, vanilin šećerom i malo kipućeg mlijeka.
  3. Sastavljanje i pečenje:
    • Razvaljajte tijesto i nanesite nadjev po želji. Prebacite tijesto u namazanu tepsiju.
    • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 do 180°C oko 30 do 40 minuta.

Bonus Recept: Svekrvin Kolač

Potrebni sastojci:

  • Petit keks
  • 700 ml mlijeka (uz manju količinu za umakanje keksa)
  • 2 pakovanja pudinga koji ne zahtijeva kuhanje
  • 5 žlica šećera
  • 2 paketića vanilin šećera
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • Naribana čokolada (za dekoraciju)

Priprema:

  1. Priprema kreme:
    • Pomiješajte puding s mlijekom prema uputstvima na pakovanju. Dodajte šećer i vanilin šećer.
    • Umutite vrhnje za kuhanje dok ne postane čvrst šlag, zatim ga umiješajte u puding smjesu.
  2. Sastavljanje kolača:
    • Umočite petit keks u mlijeko i posložite ga na dno kalupa.
    • Nanesite sloj kreme preko keksa, pa ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući kremom.
    • Pospite naribanom čokoladom po vrhu.
    • Stavite kolač u frižider da se stegne, najmanje 2-3 sata.

Savjet: Ovaj kolač je brz i jednostavan, idealan za iznenadne goste ili brzu poslasticu.

Uživajte u ovim ukusnim receptima!

Preporučujemo