Oranjača
Potrebni sastojci za tijesto:
- 3 velike žlice šećera
- 2 žumanjka
- Prstohvat soli
- 3 dl toplog mlijeka
- 4 žlice ulja
- 1 žlica vrhnja (mileram)
- 10 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
- 500 g glatkog brašna
Potrebni sastojci za nadjev od oraha:
- 100 g šećera
- 300 g mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 2 dl kipućeg mlijeka
Priprema:
- Priprema tijesta:
- U posudi razmutite 2 žumanjka s 3 velike žlice šećera. Dodajte prstohvat soli, 4 žlice ulja, 1 žlicu vrhnja i 3 dl toplog mlijeka.
- Zagrijte smjesu na laganoj vatri dok ne postane mlaka, zatim dodajte 10 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog) i umiješajte 300 g brašna.
- Pokrijte smjesu i ostavite je na toplom mjestu da se udvostruči.
- Nakon što se smjesa udvostruči, umiješajte preostalo brašno i ostavite ponovno da se diže.
- Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, lagano ga izmijesite, oblikujte kuglu i ostavite da se ponovno diže.
- Priprema nadjeva:
- Pomiješajte mljevene orahe sa šećerom, vanilin šećerom i malo kipućeg mlijeka.
- Sastavljanje i pečenje:
- Razvaljajte tijesto i nanesite nadjev po želji. Prebacite tijesto u namazanu tepsiju.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 do 180°C oko 30 do 40 minuta.
Bonus Recept: Svekrvin Kolač
Potrebni sastojci:
- Petit keks
- 700 ml mlijeka (uz manju količinu za umakanje keksa)
- 2 pakovanja pudinga koji ne zahtijeva kuhanje
- 5 žlica šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- Naribana čokolada (za dekoraciju)
Priprema:
- Priprema kreme:
- Pomiješajte puding s mlijekom prema uputstvima na pakovanju. Dodajte šećer i vanilin šećer.
- Umutite vrhnje za kuhanje dok ne postane čvrst šlag, zatim ga umiješajte u puding smjesu.
- Sastavljanje kolača:
- Umočite petit keks u mlijeko i posložite ga na dno kalupa.
- Nanesite sloj kreme preko keksa, pa ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući kremom.
- Pospite naribanom čokoladom po vrhu.
- Stavite kolač u frižider da se stegne, najmanje 2-3 sata.
Savjet: Ovaj kolač je brz i jednostavan, idealan za iznenadne goste ili brzu poslasticu.
Uživajte u ovim ukusnim receptima!
Preporučujemo