Prepustite se ukusnoj kombinaciji hrskavih kolačića i kikirikija, pojačanih dekadentnim okusima kakaa i čokolade u ovim slatkim čokoladnim kuglicama od kikirikija.

Ove brze i jednostavne poslastice savršene su za zadovoljavanje vaših sladokusaca i savršene su za dijeljenje sa voljenima ili uživanje u ukusnom desertu. Ukupno vrijeme za ovaj recept je otprilike 2 sata i 5 minuta, što uključuje 30 minuta vremena za pripremu, 15 minuta aktivnog vremena kuhanja i 1 sat i 20 minuta vremena za hlađenje Za ovaj recept će vam trebati: 500 g mljevenog keksa, 120 g mljevenog kikirikija, 60 g kakao praha, 100 g šećera, 250 ml mlijeka, 150 g putera, malo vanilije ili vanilin šećera, 80 g tamne čokolade, 20 ml biljnog ulja, 100 g mliječne čokolade 50 g seckanog kikirikija za dekoraciju. Kakav je proces pripreme ovih kuglica?

Prvo pripremite smjesu za torte tako što ćete u velikoj posudi sjediniti mljeveni keks i 120 g seckanog kikirikija. U šerpi pomešati šećer, kakao prah i mleko. Zagrijte smjesu do tačke ključanja, pazeći da se šećer i kakao potpuno otopi, uz stalno miješanje. Kada proključa, smanjite vatru i nastavite kuhati 2 minute. Sklonite sa vatre i dodajte puter i malo ekstrakta vanile uz stalno mešanje dok se puter potpuno ne otopi i smesa dobije savršenu teksturu. Ostavite kakao smjesu da se ohladi na sobnu temperaturu. Pomiješajte kolačiće i smjesu od kikirikija, pa po vrhu prelijte ohlađenu mješavinu kakaa. Sve sastojke dobro izmiješati dok se ne sjedine. Kako biste izbjegli probleme s lijepljenjem, preporučuje se nanošenje tankog sloja biljnog ulja na ruke. Od smjese oblikujte čvrste kuglice veličine oraha.

Kuglice uredno poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da se ohlade u frižideru 1 sat da budu čvrste i stegnute. Za čokoladni preljev pomiješajte tamnu i mliječnu čokoladu sa biljnim uljem i lagano zagrijte na šporetu ili u mikrotalasnoj, neprestano miješajući dok smjesa ne postane glatka. Svaku kuglicu kolačića umočite u otopljenu čokoladu, pazeći da je potpuno prekrivena. Čokoladom obložene kuglice stavite nazad na pleh obložen papirom za pečenje. Da biste postigli željeni izgled i temperaturu, pospite preostalim seckanim kikirikijem po vrhu obloženih kuglica za završni dodir. Stavite posudu u frižider na 20 minuta da se čokolada stegne.

Poslužite: Kada se čokolada stvrdne, čokoladne kuglice su spremne za jelo. Uživajte u ovim slatkim poslasticama u frižideru ili na ugodnoj sobnoj temperaturi. Prijedlozi za posluživanje: Ove ljupke poslastice možete poslužiti kao desert na bilo kojoj zabavi ili proslavi. Za dodatno ugodan doživljaj, uživajte uz šoljicu kafe ili čaja na pari.

Preporučujemo