Danas ćemo pisati o čuvenom indijskom astrologu koji je ujedno predvidio pandemiju. Naime, nedavno je izašao sa novim proročanstvima koji ne slute na dobro. O čemu se radi pročitajte u nastavku.

Ananda upozorava na veliki izazov koji bi mogao zahvatiti čitav svijet u budućnosti: globalnu nestašicu hrane. Prema njegovim procjenama, za nekoliko desetljeća suočit ćemo se s ozbiljnim poteškoćama u osiguravanju osnovnih namirnica. On smatra da bi kriza mogla postati neizbježna u narednim desetljećima, a mnogi faktori već sada doprinose stvaranju nesigurnosti.

  • Klimatske promjene su samo jedan od faktora koji će utjecati na nestašicu hrane, ali Ananda naglašava da neće biti ograničeni samo na njih.
  • Pored klimatskih promjena, važno je uzeti u obzir i poremećaje u lancima snabdijevanja, ratove, političke blokade, zagađenje okoliša i smanjenje plodnosti tla.
  • Sve ove promjene doprinose globalnim nesigurnostima koje se nastavljaju pogoršavati, čineći budućnost hrane još neizvjesnijom.

Ananda predviđa da će narednih 15 godina biti ključnih, a već u tom periodu, suočit ćemo se s velikim izazovima u snabdijevanju hranom. Globalni problemi bit će složeniji nego ikad, jer će se povezivati ekološki, politički i društveni faktori. Čak i ako tehnologija napreduje, borba za osnovne resurse neće biti jednostavna.

Prema njegovim prognozama, razdoblje od 2029. do 2040. godine donijet će velike promjene u načinu na koji gledamo na hranu. Tijekom tih godina, hrana bi mogla postati najvredniji resurs na svijetu, a cijene osnovnih namirnica, poput pirinča, pšenice, mlijeka i povrća, mogle bi značajno rasti. Ove namirnice bi postale luksuz za mnoge ljude, a samo privilegovani slojevi društva moći će sebi priuštiti pristup hrani.

  • Cijene osnovnih namirnica mogle bi porasti toliko da bi mnogi ljudi postali ovisni o tržištima hrane.
  • Tržišta hrane postala bi ekskluzivna za određene slojeve društva, dok bi u drugim dijelovima svijeta osnovne namirnice postale luksuz.

Ananda također ističe da će samo samoodržive zajednice, koje se temelje na održavanju ravnoteže s prirodom i vlastitoj proizvodnji hrane, biti sposobne ublažiti posljedice krize. On smatra da će budućnost pripadati onima koji će moći osigurati svoje resurse na vlastite načine. Samo oni koji imaju pristup vlastitoj proizvodnji hrane moći će opstati u novoj stvarnosti koja je pred nama.

U njegovom viđenju, samo oni koji usmjere pažnju na samoodrživost i očuvanje prirodnih resursa mogu očekivati da će uspjeti preživjeti u nadolazećim izazovima. Ananda savjetuje da se ljudi počnu pripremati za ove promjene, jer će budućnost biti nepovoljna za sve koji nisu spremni na prilagodbu.

Njegovi savjeti za suočavanje s krizom uključuju povratak jednostavnom životu i proizvodnji vlastite hrane. Preporučuje da ljudi počnu saditi vlastitu hranu, čak i na balkonima ili malim okućnicama, kako bi postali manje ovisni o velikim trgovačkim lancima.

  • Sadnja vlastite hrane pomoći će ljudima da smanje svoju ovisnost o tržištima hrane.
  • Osim toga, Ananda savjetuje očuvanje starih sorti sjemena, što je ključno za očuvanje biološke raznolikosti i proizvodnju hrane u teškim uvjetima.
  • Povratak organskoj poljoprivredi i tradicionalnim metodama, koje ne zagađuju okoliš, također će pomoći u dugoročnom očuvanju resursa.

Ananda vjeruje da će hrana postati nova valuta. Oni koji budu u mogućnosti proizvoditi vlastitu hranu bit će smatrani bogatima, dok će oni koji budu ovisni o globalnim sustavima snabdijevanja postati najugroženiji. Preporučuje da ljudi počnu učiti kako živjeti jednostavnije i skromnije, kako bi smanjili svoju ovisnost o globalnim ekonomskim sustavima i velikim trgovačkim mrežama.

  • Samostalna proizvodnja hrane bit će ključna za opstanak u novoj stvarnosti.
  • Iako trenutno možda ne shvaćamo ozbiljnost situacije, Ananda vjeruje da ćemo ubrzo shvatiti važnost samoodrživosti.

Na kraju, Ananda naglašava da bi jedini način da se ublaže posljedice globalnih kriza bio da se ljudi povežu s prirodom i obnove vještine koje su bile ključne za opstanak kroz povijest. Priprema za budućnost znači povratak jednostavnijem načinu života, učenju vještina koje smo gotovo zaboravili i vraćanju ravnoteže s prirodom.

Ananda također upozorava da, iako se trenutno možda ne čini tako, svijet ulazi u razdoblje u kojem će samostalnost u proizvodnji hrane biti ključna za preživljavanje. Oni koji ignoriraju ove savjete mogli bi se naći u situaciji u kojoj će borba za osnovne resurse postati svakodnevica.

  • Najjači i najprilagodljiviji preživjet će: Oni koji budu spremni na promjene i prilagodbe bit će bolje pripremljeni za neizvjesnu budućnost.

Ananda zaključuje da je, unatoč trenutnoj neizvjesnosti, važno početi djelovati već sada i pripremiti se za nadolazeće izazove. Budućnost će pripadati onima koji se mogu prilagoditi i koji razumiju pravu vrijednost samoodrživosti i poštovanja prema prirodi.

Preporučujemo