Ako ste ljubitelj kafe i tražite nešto slatko što će vas rashladiti u ovih toplim danima, ledeni krem kolač prava je poslastica za vas. U nastavku vam donosimo jedan recept koji je savršen spoj osveženja i bogatog okusa, a koji možete spremiti bez prevelike muke…

 

Ledeni kolač sa kafom je savršen izbor za sve ljubitelje brzih i osvežavajućih poslastica. Njegova posebna prednost je to što se ne peče, pa je odličan kada želite da pripremite nešto ukusno bez puno muke. Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i brzini pripreme, ovaj desert će postati jedan od vaših omiljenih.

Za pripremu ovog kremastog kolača potrebno vam je:

  1. četiri kašike instant kafe
  2. dvadeset mililitara hladnog mleka
  3. tri kašike kondenzovanog mleka
  4. pola litre hladne slatke pavlake

Priprema kolača je vrlo jednostavna i ne zahteva nikakvo kulinarsko iskustvo.

– U manjoj činiji pomešajte instant kafu sa hladnim mlekom. Kašičicom mešajte sve dok se kafa potpuno ne rastvori u mleku i dok ne dobijete glatku smešu. U dobijenu smešu dodajte tri kašike kondenzovanog mleka i pažljivo promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Kada završite, ovu smešu ostavite sa strane. U posebnoj, većoj činiji sipajte hladnu slatku pavlaku i mikserom je umutite dok ne dobijete čvrst šlag. Za najbolji rezultat važno je da pavlaka bude dobro ohlađena pre mućenja. Kada ste umutili pavlaku, dodajte joj smešu od kafe i kondenzovanog mleka. Ponovo uključite mikser i kratko mutite dok se svi sastojci ne sjedine u homogenu i glatku kremu.

– Sledeći korak je priprema kalupa:

Kalup po želji lagano podmažite uljem kako bi se smesa lakše odvojila kasnije. Potom ga obložite providnom folijom koja će pomoći da kolač ostane kompaktan i da se lakše izvadi kada se stegne. Pripremljenu smesu sipajte u kalup i ravnomerno je rasporedite kašikom ili spatulom. Prekrijte smesu najlonskom folijom i stavite je u zamrzivač na najmanje tri sata.

– Kada se kolač dovoljno stegne, možete ga izvaditi iz kalupa i pripremiti za posluženje:

Pre serviranja kolač možete dodatno obogatiti tako što ćete ga posuti komadićima čokolade i preliti čokoladnim topingom. Ovaj korak nije obavezan, ali će desert učiniti još primamljivijim i lepšim za oko.

– Isecite kolač na kriške željene veličine i uživajte u njegovom bogatom ukusu.

Ovaj kolač je savršen za tople dane kada želite nešto osvežavajuće i kremasto. Njegov miris kafe i lagana tekstura osvojiće i one koji inače nisu ljubitelji slatkiša. Osim što je jednostavan za pripremu, odličan je i za serviranje gostima jer ostavlja utisak sofisticirane poslastice, a u stvari zahteva minimalan trud.

BONUS TEKST:

Kaže se da lepota dolazi iznutra, a ova izreka ima više značenja nego što na prvi pogled deluje. Dok se mnogi okreću skupim tretmanima i kozmetičkim proizvodima u potrazi za savršenom kožom, istina je da naš izgled u velikoj meri zavisi od onoga što unosimo u organizam. Ishrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima može doprineti zdravoj, blistavoj i elastičnoj koži. Ako želite da vaša koža zrači iznutra, obratite pažnju na sledeće namirnice koje bi trebalo uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

  1. Avokado
    Avokado je jedna od onih namirnica koje osim što su ukusne, nude i obilje hranljivih materija koje koži daju prirodan sjaj. Sadrži zdrave masti, omega-3 masne kiseline i brojne vitamine, uključujući C, E, K i B6. Osim toga, bogat je magnezijumom, kalijumom i beta-karotenom, koji su poznati po svojim pozitivnim efektima na zdravlje kože. Redovan unos avokada može pomoći u hidrataciji kože, a zahvaljujući zdravim mastima doprinosi njenoj mekoći i elastičnosti. Može se dodavati slanim jelima poput tosta sa jajima, ali i u slatke varijante kao što su deserti ili smoothie napici.

Preporučujemo