U današnjem ćlanku Vam donosimo od ćega Vam rđa ceo organizam i sta da konzumirate kad napunite 50 god……

  • Poznati stručnjak za fiziologiju i sportsku medicinu, prof. dr Dejan Čubrilo, upozorava na tihu prijetnju koja, kako kaže, leži u osnovi svih bolesti – oksidativni stres. On ovaj proces slikovito opisuje kao “rđanje tijela iznutra”, a uzročnici su brojni faktori svakodnevice – od ishrane, načina života, do okoline u kojoj živimo.

Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu. Slobodni radikali su molekuli koji oštećuju ćelije i organe, a tijelo ih u normalnim uslovima neutralizuje uz pomoć antioksidansa. Međutim, kada je ta ravnoteža narušena, dolazi do niza zdravstvenih problema, uključujući brže starenje, bolesti srca, zglobova, kože, pa čak i razvoj autoimunih i hroničnih bolesti.

  • “Oksidacija je rđa. A kada se rđa nakupi iznutra, organi propadaju i prije vremena. To se ne vidi odmah, jer su organi unutra, ali posljedice su itekako vidljive na koži, zglobovima, krvnim sudovima, pa i u raspoloženju”, istakao je dr Čubrilo.
  • dijeta1.jpg

Među najočiglednijim znakovima da je tijelo pod udarom oksidativnog stresa su smeđe fleke na koži, pogotovo na rukama, ubrzano starenje kože, ali i opšta iscrpljenost i pad imuniteta.

  • Posebno je upozorio na prekomjernu konzumaciju šećera, masti i proteina, jer upravo ti viškovi hrane, koje tijelo ne može pretvoriti u energiju, stvaraju slobodne radikale. Kada se tome dodaju i zagađen vazduh, loša voda, zračenje iz uređaja, stres i fizička neaktivnost, šteta za organizam se višestruko povećava.

“Zamislite tijelo kao fabriku. Ako ubacite previše sirovina, a mašine ne mogu sve preraditi, ostatak se izbacuje kroz dimnjak – to je naš ‘auspuh’. Taj višak uz pomoć vanjskih uticaja stvara slobodne radikale koji nas iznutra razaraju. A iza svega toga stoji – oksidativni stres”, pojašnjava on.

  • Dr Čubrilo naglašava da nakon 50. godine života tijelo više nije u stanju da se prirodno izbori sa viškom slobodnih radikala, pa je ključno unositi antioksidanse putem hrane i dodataka ishrani. Jedna od najvažnijih navika koju preporučuje je redovno konzumiranje antioksidativnih namirnica kao što su:
  • Bobičasto voće (borovnice, maline, kupine)

  • Zeleni čaj

  • Tamna čokolada (u umjerenim količinama)

  • Kurkurma i đumbir

  • Maslinovo ulje i omega-3 masne kiseline

  • Povrće bogato vlaknima, posebno brokula, špinat i kelj

  • Vitamini C i E, selen, cink i drugi prirodni antioksidansi takođe su od velikog značaja, ali je važno da se unose kroz prirodne izvore ili u konsultaciji sa ljekarom, posebno kod starijih osoba.

  • Za kraj, doktor ističe važnost promjene načina života – više kretanja, manje procesuirane hrane, izbjegavanje stresa i kvalitetan san. Samo tako se može zaustaviti ili barem usporiti “tiho rđanje” tijela.

“Ne treba čekati da se bolest javi. Telo nas upozorava. Kad naučimo da ga slušamo – možemo živeti duže, zdravije i kvalitetnije”, zaključuje dr Čubrilo.

Ova poruka je posebno važna za sve koji su prešli pedesetu godinu života, ali i za mlađe koji žele da očuvaju zdravlje na duže staze. Jer, kako kaže doktor: “Nije problem u godinama – problem je u navikama koje nas polako, ali sigurno iznutra troše

Preporučujemo