U današnjem ćlanku Vam donosimo,kako na brz naćin izgubiti na težini i koje namjernice konzumirati…..
- Voditeljka Irena Spasić postala je uzor mnogima koji teže zdravijem načinu života i vitkoj liniji. Njen put do mršavljenja nije bio jednostavan, ali je pokazala da se uz odlučnost i pravilnu ishranu mogu postići impresivni rezultati – uspjela je da smrša čak 17 kilograma.
Nakon porođaja, suočila se s promjenama u tijelu koje nisu jenjavale ni mjesecima kasnije. Kako kaže, prelomni trenutak desio se kada je uradila laboratorijske analize. Rezultati su otkrili povećane nivoe visceralnih masti, opasnih masnoća koje se nakupljaju oko unutrašnjih organa. Tada je donijela odluku: mora promijeniti životne navike – zbog sebe, ali i zbog svoje djece, Nere i Koste.
- Umjesto rigoroznih dijeta, Irena je izabrala balansiranu ishranu, osmišljenu tako da podržava zdravlje, ali i omogućava postepeni, održivi gubitak kilograma. Pratila je plan ishrane koji je uključivao tri kvalitetna obroka dnevno – doručak, ručak i večeru.
Doručak: Omlet s povrćem i integralnim hljebom
- Svako jutro počinjala je uz obrok koji je bio lagan, ali hranjiv, pružajući tijelu sve što mu je potrebno za energiju tokom dana. Pripremala je omlet od jaja s paprikom, prazilukom i parmezanom, uz 30 grama integralnog hljeba.
Sastojci su jednostavni:
-
2 jaja
-
½ šolje praziluka
-
½ crvene paprike
-
kašika parmezana
-
malo maslinovog ulja
Prvo je propržila povrće, zatim izlila umućena jaja u isti tiganj i na kraju sve spojila s dodatkom sira. Ovakav doručak pomaže u kontroli apetita, daje sitost bez osjećaja težine i doprinosi boljem varenju.
- Ručak: Mlevena junetina sa povrćem i svježa salata
Za ručak je birala kompletan obrok s puno proteina i vlakana. Glavno jelo činila je mlevena junetina s kuvanim povrćem, dok je kao prilog konzumirala laganu salatu bez teških dodataka.
Sastojci za dva dana:
-
200 g mlevene junetine
-
1,5 šolja paradajz pirea
-
1 šolja sjeckane šargarepe
-
½ glavice luka
-
2 čena bijelog luka
-
1,5 kašika maslinovog ulja
-
so, biber, aleva paprika
- Povrće se proprži, zatim se dodaje meso i sve krčka desetak minuta, a na kraju se sve sjedini s paradajz pireom. Salata se sastoji samo od zelene salate i nekoliko kapi maslinovog ulja, bez majoneza ili hljeba. Ručak je bio jednostavan, ali vrlo efektan – zasitio je, a nije usporavao metabolizam.
- Večera: Čorba od povrća, salata i tunjevina
Večera je bila najlakši obrok dana, ali i vrlo korisna za regeneraciju tijela tokom noći. Glavne stavke bile su topla povrtna čorba, salata i konzerva tunjevine.
Sastojci za salatu:
-
2 šolje zelene salate
-
100 g rendane šargarepe
-
100 g rendane cvekle
-
malo crvenog luka
-
2 kafene kašike ulja i limunov sok
- Ova kombinacija povrća podstiče detoksikaciju, a tunjevina obezbjeđuje lako svarljive proteine. Zahvaljujući ovom obroku, Irena je izbjegavala kasne večernje napade gladi, a organizam je imao sve što mu je potrebno da se odmori i oporavi.
Rezultati koji nadilaze brojke
Irena ne govori samo o izgubljenim kilogramima. Zdravlje joj se značajno poboljšalo, imala je više energije, bolju koncentraciju i osjećaj unutrašnjeg balansa. Kaže da sada duže izdržava dnevne obaveze, bez umora i pada energije.
Nekada poznata voditeljka emisije “48 sati svadba”, Irena se povukla s televizije kako bi se više posvetila porodici. Zanimljivo je da se i sama udala u sklopu iste emisije, 2010. godine, što su mnogi gledatelji zapamtili kao emotivan i jedinstven trenutak.
Poruka ženama širom regiona
Na kraju, Irenina priča nosi jasnu poruku: nije potrebno gladovati niti juriti modne trendove dijeta. Dovoljno je da budete iskrene prema sebi, ustrajne i da sebi date vrijeme. Strpljenje, dosljednost i realni ciljevi ključ su svakog dugotrajnog uspjeha. A rezultat? Manje kilograma, više zdravlja – i život bez griže savjest.