Sjećate li se “miljeića”,ukrasa koji je bio neminovan u svakom domu cijelog našeg regiona.E pa došlo je vrijeme da mu date novi izgled koji će se uklopiti u svaki moderno opremljeni dom.

- U današnje vreme, mnogi su gotovo zaboravili na nekada neizostavan ukras doma – milje. Sa pojavom televizora ravnog ekrana i modernijih načina dekoracije, ovi vezom ukrašeni komadi tkanine povukli su se u zaborav, najčešće skriveni negde u fiokama i ormarima, sačuvani kao uspomena na neka prošla vremena. Ipak, postoji jednostavan trik kojim možete udahnuti novi život starom miljeu i pretvoriti ga u koristan i dekorativan predmet za svakodnevnu upotrebu – unikatnu činiju.
Ovaj postupak se zasniva na domaćem receptu za učvršćivanje tkanine, pomoću kog milje poprima čvrstinu i oblik, a krajnji rezultat je posuda koja može biti istovremeno praktična i estetski privlačna. Proces je lak, zahteva vrlo malo sastojaka i može se izvesti kod kuće bez ikakvih specijalnih alata.
- Prvi korak podrazumeva pripremu takozvane „slatke vode“. U posudi se pomešaju voda i šećer u određenom odnosu, a zatim se ta mešavina zagreva dok ne provri. Ključanje omogućava da se šećer potpuno rastvori u vodi, stvarajući lepljivu tečnost koja će poslužiti za učvršćivanje tkanine. Nakon što smesa proključa, potrebno je ostaviti je sa strane kako bi se ohladila na sobnu temperaturu. Hlađenje je važno jer se ne preporučuje rukovanje vrelim tečnostima, posebno kada se koristi osetljivi materijal poput čipkanog miljea.
Kada se tečnost ohladi, sledeći korak je potapanje samog miljea u pripremljenu smesu. Preporučuje se korišćenje zaštitnih rukavica kako bi se izbegao direktan kontakt sa lepljivom tečnošću. Milje se u potpunosti umoči u mešavinu šećera i vode, a zatim se pažljivo izvadi i otresa od viška tečnosti. Važno je da milje ostane dovoljno vlažan da bi zadržao oblik, ali da ne curi previše, kako bi se izbeglo neravno sušenje.
- Zatim dolazi deo oblikovanja. U ovom koraku se koristi manja činija, koja se okrene naopačke. Preko njenih spoljašnjih ivica pažljivo se postavlja natopljen milje, tako da potpuno obavije površinu i poprimi njen oblik. Ne treba zatezati niti gužvati milje, već ga ravnomerno rasporediti, vodeći računa da se čipka lepo rasporedi duž površine posude.
Poslednja faza je sušenje i učvršćivanje. Činija sa miljeom postavlja se u unapred zagrejanu rernu, na temperaturu od 110 stepeni Celzijusa. U rerni treba da ostane između 20 i 30 minuta, u zavisnosti od debljine tkanine i nivoa vlažnosti. Tokom pečenja, šećer kristališe i učvršćuje strukturu miljea, koji se, po vađenju iz rerne i hlađenju, pretvara u stabilnu i čvrstu činiju. Kada se potpuno ohladi, milje se lako odvaja od posude, a rezultat je unikatna činija koja kombinuje rustičan šarm i funkcionalnost.
- Ovakva činija može se koristiti kao dekoracija na stolu u dnevnoj sobi, za čuvanje sitnica poput ključeva, nakita ili bombona. Njena struktura je dovoljno čvrsta da podnese svakodnevnu upotrebu, pa čak i potencijalne padove, što je naročito važno u domovima sa malom decom. Osim toga, ovakav projekat nudi i emotivnu vrednost – daje novu funkciju predmetu koji je možda imao sentimentalnu važnost, jer je nasledstvo bake ili starijih članova porodice.
Kreativno recikliranje kroz ovakav proces ne samo da doprinosi očuvanju porodičnih uspomena, već i pomaže u stvaranju jedinstvenih predmeta koji oplemenjuju prostor. Umesto da milje skuplja prašinu u nekoj fioci, može postati upečatljiv i koristan deo vašeg doma.