Nakon Uskrsa mnoge se domaćice suočavaju s čestom dilemom: kako učinkovito iskoristiti popriličnu količinu kuhanih jaja koja preostaju nakon blagdana. Iako je uobičajena praksa tucanja jajima temeljni aspekt proslave Uskrsa, kasnija konzumacija tih jaja često je u drugom planu. Kako bismo spriječili da se ta jajašca rasipaju i na kraju odbace, donosimo nekoliko prijedloga za njihovu upotrebu.

Jelo koje se lako priprema i uživa veliku popularnost je obrok salata od jaja. Za pripremu je potrebno nekoliko osnovnih sastojaka: kuhana jaja, krumpir, luk, majoneza, jogurt, sol, papar i kopar. Krompir se skuha, pa se još topao izreže i pomiješa sa preljevom od jogurta i majoneze. Zatim se dodaju nasjeckana jaja i luk, a za začin se doda kopar. Ova salata nudi osvježavajuću, ali i zadovoljavajuću opciju, što je čini idealnom za lagani ručak ili večeru.

Popularna varijanta je salata mimoza, koja izgledom i sastojcima podsjeća na ruske salate u slojevima. Potrebne komponente su šunka, sir, kuhana jaja, krumpir, kiselo vrhnje i majoneza. Ovi sastojci se slažu u zdjelu u naribanom redoslijedu: počevši od šunke, zatim krumpira, sira i jaja, a između svakog sloja dodaje se kremasta smjesa od kiselog vrhnja i majoneze. Konačna prezentacija poboljšana je ukrasom od ribanih žumanjaka na vrhu. Rezultat je dekadentna, kremasta salata koja će se sigurno brzo potrošiti.

Dodatna intrigantna metoda korištenja jaja je izrada punjenih jaja. Koncept je jednostavan: kuhana jaja se prerežu na pola, a žumanjci se izvade i pomiješaju s raznim sastojcima ovisno o tome što je dostupno u kuhinji. Preporuke za kombinacije uključuju miješanje žumanjaka s majonezom i senfom, ili alternativno, kiselim vrhnjem i maslinama, ili čak kiselim krastavcima i čajnom kobasicom. Nakon što je nadjev spreman, žlicom se vraća u bjelanjak, što rezultira vizualno privlačnim i ukusnim zalogajem.

  • Za ljubitelje hrabrijih okusa mogu se pripremiti pikantna punjena jaja. Potrebni sastojci su jaja, feta sir, aleva paprika, ljuta papričica, kiselo vrhnje i rikula. Žumanjci se pomiješaju sa sirom i začinima prije nego se njima nadijevaju bjelanjci. Dobivena smjesa je kremasta i blago pikantna, a rikula daje dašak svježine i pojačava vizualnu privlačnost. Osim toga, ne smiju se zanemariti praktične i brze tortilje s jajima.

Nadjev se sastoji od tvrdo kuhanih jaja, krumpira, majoneze, miješanog povrća, luka i octa, uz mogućnost dodavanja čili umaka i kiselog vrhnja za dodatnu aromu. Svi sastojci se izmiksaju u bogatu smjesu kojom se pune zagrijane tortilje. Na kraju se jelo može ukrasiti vrhnjem i začinima za poboljšanje okusa. Ova kombinacija izvrstan je izbor za brzi ručak ili večeru, posebno za one koji vole raznovrsnost obroka.

Odličan način za korištenje ostataka jaja je priprema domaće paštete. U blenderu pomiješajte kuhana jaja, tunjevinu, crveni luk i peršin. Sastojke miješajte dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu, pogodnu za mazanje na kruh ili krekere. Ova pašteta je idealna opcija za doručak, međuobrok ili ugošćavanje gostiju.

Takvi recepti ne samo da sprječavaju bacanje hrane, već također omogućuju stvaranje ukusnih, zadovoljavajućih i vizualno privlačnih jela od jednostavnih sastojaka. Štoviše, potiču sudjelovanje obitelji u procesu kuhanja, što jača duh zajedništva i kreativnosti povezan s Uskrsom. Primjenjujući ove ideje, domaćice učinkovito rješavaju problem viška jaja, a istovremeno obogaćuju svoja jela raznim praktičnim jelima. Što je najvažnije, svi će rado uživati ​​u njima.

Preporučujemo