Ova ljekovita biljka se može koristiti za liječenje probavnih tegoba, regulaciju krvnog pritiska i jačanje imunološkog sistema. Ako se još niste susreli sa kiselinom, preporučujemo da je probate što prije.

- Na prvi pogled, ovo povrće može biti slično bilo kojoj tipičnoj salati, ali ubrzo otkriva svoju čistu, osvježavajuću, gotovo citrusnu esenciju, savršenu za lijep proljetni dan.
Može se jesti sirovo ili nakon termičke obrade.
Nabavka i skladištenje: Prilikom berbe ili kupovine ove biljke, slijedite iste smjernice kao i za bilo koje drugo lisnato povrće, kao što su rukola, spanać ili blitva.
- Povrće treba kupiti na dan kada ga planirate pripremiti, posebno kiseljak, jer će uvenuti gotovo preko noći bez obzira na način skladištenja.
Nemojte brati lišće koje je promijenjeno ili oštećeno. Iako u mnogim slučajevima ovaj nedostatak može ukazivati na to da su ovi plodovi, iako vizualno manje privlačni, organskog porijekla i da ih ne treba zanemariti, to se ne odnosi na kiseljak. Stoga se preporučuje odabir samo onih listova koji su vizualno atraktivni.
Za skladištenje hrane najbolje je odmah koristiti kiseljak, međutim, ako ga morate ostaviti na stranu za sljedeći dan, čuvajte ga na suhom mjestu jer vlaga može uzrokovati kvarenje. Da upije višak tečnosti, kiseljak umotajte u papirne ubruse i nemojte ga prati pre nego što ga stavite u frižider.
- Priprema za kuvanje:
Listove kiselice potrebno je očistiti prije upotrebe u kuvanju jer rastu blizu zemlje.
Ovaj postupak treba raditi jedan po list u hladnoj vodi, a zatim osušiti kuhinjskom krpom.
Kiselica je delikatesa, skupa i neobična, pa se preporučuje da se u potpunosti cijeni njena vrijednost.
Pesto. Kislicu zamijenite peršunom ili bosiljkom i pripremite pesto na tradicionalan način. Ova zamjena će vašoj tjestenini dati izuzetno osvježavajući okus. Možete započeti miješanjem drvene kiselice s drugim biljkama i postepeno povećavati količinu na osnovu ličnih preferencija.
U prolećni varivo bogat raznim povrćem na kraju kuvanja dodajte izdašnu količinu kiselice.
salata. Ako naiđete na mladu kiselicu, preporučuje se da je ne tretirate toplotom, već je dodajte u omiljenu salatu.
- Zdravstvene prednosti drvene kiselice
Ova biljka je bogata vitaminom C i vekovima se smatrala jednim od najkorisnijih prirodnih lekova. U davna vremena se koristio za prevenciju i liječenje ozbiljnih bolesti, uključujući skorbut, posebno kada alternativni lijekovi nisu bili dostupni. U 19. veku britanski lekari su koristili kiseljak za lečenje raznih upala u telu.
Kiselica pomaže varenju i ima blago laksativno dejstvo, povećava sadržaj tečnosti u crevima, optimizuje njen rad i podstiče omekšavanje stolice.