U stvari, ishrana je ključni faktor našeg zdravlja, a loša ishrana koja se oslanja na prerađenu hranu može dovesti do mnogih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, dijabetes i još mnogo toga. S obzirom na naš ubrzani način života, često se okrećemo brzoj hrani i jeftinoj hrani, koja je često bogata nezdravim mastima, šećerom i soli. Međutim, kako bi naše tijelo funkcioniralo optimalno, važno je jesti hranu bogatu hranjivim tvarima.

  • Hurme (poznate i kao hurme) su jedan od često zanemarenih, ali izuzetno korisnih izvora hranjivih tvari. Ove voćke potječu iz toplih, suhih krajeva i bogate su mnogim hranjivim tvarima koje pozitivno utiču na naše zdravlje.


Zdravstvene koristi hurmi:
Hranjive: hurme sadrže vitamine, minerale, vlakna i prirodne šećere koji osiguravaju brzu i dugotrajnu energiju. Sadrže vitamine poput vitamina B6, vitamina A i vitamina K koji podržavaju imunološki sistem i zdravlje kože.

  • Promovišu zdravu probavu: urme su odličan izvor vlakana, koja poboljšavaju probavu i sprječavaju zatvor. Vlakna pomažu u održavanju zdrave crijevne flore i ravnoteže probavnog sistema.

Snižavaju krvni pritisak: bogati su kalijumom, mineralom neophodnim za održavanje normalnog krvnog pritiska. Kalijum pomaže u smanjenju efekata natrijuma, koji može podići krvni pritisak.


Pomažu u kontroli šećera u krvi: Iako hurme sadrže prirodne šećere, njihovo umjereno jedenje može biti korisno za osobe s problemima šećera u krvi. Zbog visokog sadržaja vlakana, njihovo konzumiranje može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Zdravlje srca: hurme sadrže antioksidanse koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima i doprinose zdravlju srca i krvnih žila.

  • PRIRODNI IZVOR ENERGIJE: Hurme su bogate prirodnim šećerima (glukoza, fruktoza), što ih čini odličnim izvorom brze energije. Zato su posebno korisni kao užina prije treninga ili kao dio doručka.

Pomažu u prevenciji anemije: hurme sadrže željezo, koje je neophodno u prevenciji i liječenju anemije, stanja u kojem krv ne može prenositi dovoljno kisika po tijelu.

Kako koristiti datume:
Lagana užina: jedite hurme za brzu užinu kada ste u žurbi. Njihova prirodna slatkoća podsjeća na karamelu, pa su odlična alternativa nezdravoj prerađenoj hrani.
Dodajte jutarnjim pahuljicama ili smutiju: urme se mogu dodati ovsenim pahuljicama, jogurtu ili smoothiejima kako biste dodali slatkoću i nutritivnu vrijednost.

Kao zaslađivač u receptima: urme se mogu koristiti kao prirodni zaslađivač u mnogim receptima, zamjenjujući rafinirani šećer.

u zaključku:
Hurme su zaista nutritivna bomba koja može značajno poboljšati vašu ishranu. Prirodan su izvor energije, bogati vlaknima, vitaminima i mineralima i ukusni. Iako biste trebali biti oprezni sa svim vrstama voća, hurme su odličan način da obogatite svoj dnevni nutritivni unos i prirodno poboljšate svoje zdravlje.

Preporučujemo