Stvaranje sira kod kuće lakše je nego što mislite. Za svježi domaći krem ​​sir potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka, što ga čini savršenim za svaku priliku. Uživajte u ovom siru na jednostavnoj šniti kruha, ubacite ga u obroke ili ga kušajte samog; njegova svježa i glatka tekstura donosi veliko zadovoljstvo. Njegova meka i podatna konzistencija čini ga pogodnim za razna jela, a ujedno je i nježan za želudac.

Prekrasna “obična” verzija sa sitno nasjeckanim začinskim biljem djeluje izvrsno, a svoj krem ​​sir možete oplemeniti dodavanjem omiljenih začina, svježeg začinskog bilja ili trunkom češnjaka. Ovaj osnovni recept prilično je prilagodljiv, što vam omogućuje da ga modificirate prema svom osobnom ukusu i preferencijama.

Sastojci:

Jedna litra punomasnog mlijeka, što odgovara četiri šalice, u kombinaciji s dvije žlice limunovog soka (ili bijelog octa kao alternativa), pola žličice soli i po želji, 10 grama maslaca za povećanje kremastosti. Za dodatni okus, po želji možete dodati začinsko bilje ili začine.

Kakav je proces proizvodnje sira od litre mlijeka?

Zagrijte mlijeko: Uzmite 1 litru mlijeka i ulijte ga u veću posudu. Postupno ga zagrijavajte na srednjoj vatri, povremeno miješajući da ne zagori. Zagrijte mlijeko na temperaturu od 85°C, samo da ne zavrije.

Dodajte limunov sok ili ocat: nakon što se mlijeko zagrije, maknite ga s vatre i umiješajte 2 žlice limunovog soka ili octa. Ovaj dodatak će potaknuti mlijeko da se zgruša, što će rezultirati odvajanjem gruša (krutog) od sirutke (tekućeg).

Nakon laganog miješanja mlijeka pomiješanog sa skutom nekoliko sekundi, treba ga ostaviti da ne smeta 10 do 15 minuta kako bi se osiguralo da se skuta potpuno formira. Nakon što je to učinjeno, nastavite s ocjeđivanjem skute.

  • Preko cjedila stavite čistu kuhinjsku krpu ili gazu, a zatim u pripremljeno cjedilo ulijte usireno mlijeko kako biste lakše odvojili sirutku. Pustite da se sir cijedi oko 30 minuta za mekši sir ili produžite vrijeme ocijeđivanja za čvršću konzistenciju.

Sjedinite i kušajte: nakon ocijeđenja skutu stavite u zdjelu. Posolite po želji (otprilike 1/2 žličice) i dodajte 10 grama maslaca za bolju kremastost. U ovom trenutku također možete dodati bilo koje bilje ili začine koje preferirate, poput mljevenog vlasca, češnjaka u prahu ili papra.

Da biste dobili čvršći sir, gruš treba zatvoriti u gazu, čime se pažljivo uklanja višak sirutke. Nakon toga, sir se može oblikovati u kuglu ili cjepanicu, zatim zamotati u plastičnu foliju i pohraniti u hladnjak na 2 do 3 sata da se stegne.

Preporučene kombinacije: uživajte u svom domaćem siru tako da ga namažete na krekere, tost ili bagele za divan doživljaj okusa.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.

Preporučujemo