POTREBNI SASTOJCI:

  • – 400 ml toplog mlijeka
  • – 200 ml ulja
  • – 100 g šećera
  • – 20 g kvasca
  • – 2 jaja
  • – 1 bjelance
  • – 900 g brašna
  • – 1/2 kašičice soli
  • – 1 kašičica praška za pecivo

– Premaz:

  • – 1 žumance
  • – otopljeni puter
  • – malo mlijeka
  • – Susam

NAČIN PRIPREME:

1. U velikoj posudi pomiješajte mlijeko, ulje, jaja, bjelance, šećer i kvasac dok se dobro ne sjedini.
2. Dodajte brašno, so i prašak za pecivo te umijesite tijesto dok ne postane glatko. Premažite malo uljem i ostavite da odstoji 3 sata, pokrivajući posudu.
3. Nakon što je tijesto naraslo, dobro ga premijesite i podijelite na 4 jednaka dijela. Oblikujte ih u kuglice, pokrijte i ostavite da odstoje 5 minuta.
4. Svaku kuglicu razvaljajte u krug, premažite otopljenim puterom i zatim izrežite na trokute. Napravite mali rez u svakom trokutu od uskog do širokog kraja.
5. Zarolajte trokute. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje pola sata.
6. Umutite žumance sa malo mlijeka, premazujte kiflice i pospite susamom.
7. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Uživajte u mirisu i ukusu ovih ukusnih kiflica koje su savršen dodatak svakom obroku ili užini!

Preporučujemo