POTREBNI SASTOJCI:
- – 400 ml toplog mlijeka
- – 200 ml ulja
- – 100 g šećera
- – 20 g kvasca
- – 2 jaja
- – 1 bjelance
- – 900 g brašna
- – 1/2 kašičice soli
- – 1 kašičica praška za pecivo
– Premaz:
- – 1 žumance
- – otopljeni puter
- – malo mlijeka
- – Susam
NAČIN PRIPREME:
1. U velikoj posudi pomiješajte mlijeko, ulje, jaja, bjelance, šećer i kvasac dok se dobro ne sjedini.
2. Dodajte brašno, so i prašak za pecivo te umijesite tijesto dok ne postane glatko. Premažite malo uljem i ostavite da odstoji 3 sata, pokrivajući posudu.
3. Nakon što je tijesto naraslo, dobro ga premijesite i podijelite na 4 jednaka dijela. Oblikujte ih u kuglice, pokrijte i ostavite da odstoje 5 minuta.
4. Svaku kuglicu razvaljajte u krug, premažite otopljenim puterom i zatim izrežite na trokute. Napravite mali rez u svakom trokutu od uskog do širokog kraja.
5. Zarolajte trokute. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje pola sata.
6. Umutite žumance sa malo mlijeka, premazujte kiflice i pospite susamom.
7. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Uživajte u mirisu i ukusu ovih ukusnih kiflica koje su savršen dodatak svakom obroku ili užini!