Danas počinje 40-dnevni post za sve koji Božić slave po pravoslavnom kalendaru. Zbog toga se na internetu mogu naći mnogi ukusni recepti za posna jela.

Danas počinje Božićna korizma, a mi smo prikupili recepte za sljedeća dva tjedna za sve kršćane koji vode post.

1. Minestrone juha na bazi vode. Svojim snažnim okusom i obiljem povrća, minestrone juha izvrstan je izbor za post na vodi. Sastojci: 1 srednji luk, nasjeckani; 2 srednje mrkve, narezane na kockice; 2 stabljike celera, tanko narezane; 1 manja tikvica izrezana na kolutiće i četvrtine; 6 češnjaka, mljevenog; 2 lista lovora; 2 žlice pivskog kvasca, po želji; 1 žlica suhe mješavine začina; ½ žličice sušenog origana; ¼ žličice soli; ¼ žličice crnog papra; ⅛ žličice mljevene paprike, po želji; 960 ml juhe od povrća; 480 g vode; 910 g rajčice narezane na kockice; 2 žlice paste od rajčice; 530 g graha iz konzerve, opranog i ocijeđenog; 225 g tjestenine za juhu; 475 g nasjeckanog zelenila; šaka svježeg peršina, nasjeckanog; veganski parmezan. Upute za pripremu hranjive minestrone juhe: Za početak pomiješajte luk, celer, mrkvu i tikvice u velikom loncu na srednjoj vatri. Kuhajte povrće u vodi 3 do 5 minuta, ili dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak, promiješajte i pirjajte dodatnih 30 sekundi.

U smjesu pomiješajte lovorov list, pivski kvasac, začine, origano, sol, papar i mljevenu papriku. Promiješajte i ostavite da se kuha 30 sekundi. Zatim u lonac dodajte juhu od povrća, vodu, rajčice i pastu od rajčice. Zakuhajte smjesu. Nakon toga ubacite grah i tjesteninu, kuhajte 12-15 minuta ili dok tjestenina ne postigne željenu razinu pečenja.

  • 2. Juha od kupusa i krumpira ljekovito je i aromatično jelo koje će cijeniti cijela obitelj.

Sastojci: 30 grama maslaca, 225 grama sitno nasjeckanog žutog luka ili većeg poriluka, 3 srednja češnja nasjeckanog češnjaka, sol i papar po ukusu, 90 mililitara ulja, 230 grama oguljenog i na kockice narezanog crvenog krumpira, 230 grama oguljenog i bijelog krumpira narezanog na kockice, 1,4 l pileće juhe, 340 grama očišćenih i nasjeckanih listova kelja, 340 grama kuhane kobasice narezane na ploške i nasjeckanog svježeg vlasca za ukras. Recept za juhu od krumpira i kelja: Započnite topljenjem maslaca u loncu postavljenom na srednju vatru za pripremu juhe od kelja i krumpira. Zatim umiješajte luk (ili poriluk) i češnjak, začinite solju i paprom. Pustite smjesu da lagano kuha, često miješajući, dok ne omekša, što bi trebalo trajati oko 5 minuta.

  • Po potrebi dodajte ulje kako biste održali vlažnost smjese. Umiješajte krumpir i juhu, pa pustite da krčka na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Dodajte kelj i nastavite kuhati dok se kriške crvenocrvenog krumpira potpuno ne raspadnu; za gušću teksturu, možete ih zgnječiti žlicom ili gnječilicom za krumpir. 3. Juha od zelenog povrća Ova hranjiva juha, napravljena od zelenog povrća, idealna je za opskrbu energijom u hladnim zimskim danima. Sastavljen od brokule, tikvica i špinata, pravi je izvor vitamina i prikladan je za vegetarijance i one koji poste.

Proces kuhanja je jednostavan i brz, što omogućuje čuvanje u hladnjaku više dana. Sastojci uključuju 400 grama brokule, 250 grama špinata, 250 grama tikvica, 250 grama kelja, 2 češnja češnjaka, 1 glavicu luka, 2 žlice maslinovog ulja, 400 mililitara juhe od povrća, 2 žličice kokosovog mlijeka, zajedno s sol i papar. Za pripremu na maslinovom ulju pirjajte narezani luk i češnjak dok malo ne postanu prozirni.

Zatim u smjesu dodajte svježu brokulu, špinat, tikvicu narezanu na kockice i kelj. Sastojke prelijte juhom od povrća i kuhajte na srednjoj vatri oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Nakon što je povrće omekšalo, prebacite sve u blender, dodajte kokosovo mlijeko i miksajte dok ne dobijete glatku tekuću konzistenciju. Prebacite smjesu u zdjelu za posluživanje i začinite solju i paprom po ukusu. Po želji prije posluživanja ukrasite nasjeckanim koprom.

Preporučujemo