Kada niste sigurni koji obrok da pripremite, razmislite o kuhanju mješavine šargarepe, krompira i nasjeckanog luka jer ima mnoge zdravstvene prednosti za tijelo.

Pojačajte okus začinima i, ako su dostupni, dodajte klice graha kako biste dodatno promovirali detoksikaciju i podižući raspoloženje, jer su poznate kao biljka sreće. Mnogo je prednosti konzumiranja prokulica, evo samo nekoliko.


Snižavanje nivoa holesterola može se postići različitim metodama i promenama načina života. Prokulice sadrže više od 15% preporučenog dnevnog unosa biljnih vlakana, što ih čini vrijednim izvorom za snižavanje nivoa kolesterola. Ova vlakna imaju sposobnost da se vežu za žučne kiseline, koje su uključene u razgradnju masti (koje proizvodi jetra iz holesterola).

  • Vezivanjem na ovo vlakno, jetra se potiče da proizvodi nove količine žučnih kiselina, podstičući dalju probavu masti. Tokom ovog procesa, jetra također koristi raspoloživi kolesterol u krvi, uzrokujući smanjenje njegove koncentracije.
  • Ovaj proizvod sadrži visoke koncentracije antioksidansa koji pružaju brojne zdravstvene prednosti. Brokula sadrži nekoliko antioksidansa, kao što su vitamini C, E i A, kao i mineral mangan.

Osim toga, ovo povrće krstaša bogato je flavonoidima, uključujući izorhamnetin, kvercetin i kempferol, koji pomažu u zaštiti stanica od štetnih učinaka oksidativnog stresa. Osigurava pravilnu regulaciju upalnih procesa. Na genetskom nivou, otkriveno je da glukozinolati prisutni u brokuli imaju odlična protuupalna svojstva sprečavajući aktivaciju protokarcinogena. Ovi glukozinolati se također mogu pretvoriti u molekule indol-3-karbinola.


Uz to, šoljica i po prokulica sadrži oko 430 miligrama omega-3 masnih kiselina, oko jedne trećine preporučenog dnevnog unosa. Ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u tjelesnim protuupalnim mehanizmima. Konačno, vitamin K je pokazao svoju efikasnost u regulaciji odgovora organizma na upalne procese. Štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Regulacija upale je ključni faktor u borbi protiv srčanih bolesti, ishemijske bolesti srca i arterioskleroze. Prokulice igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Pored toga, njihova sposobnost da regulišu nivo holesterola u krvi značajno smanjuje rizik od začepljenja krvnih sudova. Proces varenja i unos nutrijenata su usko povezani. Sa 4 grama vlakana po šoljici, prokulice daju vrijedan doprinos vašem dnevnom unosu, čineći 16 posto preporučene vrijednosti.

Ne samo da ova vlakna pospješuju zdravu probavu i sprječavaju zatvor, već pomažu i u regulaciji nivoa šećera u krvi. Osim toga, sulforafan u prokulju štiti sluznicu želuca i efikasno inhibira proliferaciju Helicobacter pylori, štetne bakterije za koju se zna da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme vezane za želudac.

Preporučujemo