Ove ukusne spiralne kifle su savršena kombinacija mekoće i bogatog okusa. Idealne su za doručak ili užinu, a možete ih jednostavno pripremiti kod kuće. Evo kako:

Sastojci:

  • 500 g brašna za kruh
  • 75 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 135 g jaja (3 manja jaja)
  • 150 g punomasnog mlijeka
  • 8 g instant suhog kvasca
  • 100 g neslanog omekšanog maslaca

Priprema:

  1. Miješanje tijesta:
    • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol, jaja, mlijeko i kvasac. Počnite mijesiti smjesu dok se svi sastojci ne sjedine.
    • Postepeno dodajte omekšani maslac, narezani na kockice, i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko, elastično tijesto.
  2. Dizanje tijesta:
    • Ostavite tijesto da odstoji na toplom mjestu dok se ne udvostruči, što obično traje oko 1-2 sata.
  3. Oblikovanje kifli:
    • Kada se tijesto digne, razvaljajte ga na radnu površinu i podijelite na manje komade.
    • Svaki komad tijesta razvucite i zarolajte kako biste oblikovali spirale.
  4. Pečenje:
    • Pećnicu zagrijte na 180°C (350°F).
    • Stavite kifle na lim za pečenje obložen papirom i pecite ih oko 15-20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.
  5. Glazura (opcionalno):
    • Nakon pečenja, kifle možete premazati sirupom za dodatnu slatkoću i sjaj.

Hrskavi pečeni karfiol

Ovaj recept za pečeni karfiol nudi savršen način da uživate u hrskavoj i zdravoj verziji cvjetače, bez prženja. Zahvaljujući panko krušnim mrvicama i začinskom bilju, ova cvjetača postaje savršen prilog ili lagano jelo.

Sastojci:

  • 1 cvjetača
  • 3 kriške limuna
  • Prstohvat soli
  • Malo kopra
  • 150 g panko krušnih mrvica
  • 1 češanj češnjaka (mljeveni)
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica talijanskog bilja
  • Sol i crni papar po ukusu
  • 100 g naribanog parmezana
  • 100 g brašna
  • 3 jaja

Za umak:

  • 200 g kiselog vrhnja
  • 100 g jogurta
  • Limunov sok po ukusu
  • Nasjeckani peršin
  • Crni papar i sol po ukusu

Priprema:

  1. Priprema cvjetače:
    • Cvjetaču podijelite na cvjetiće i kuhajte je u kipućoj vodi s kriškama limuna, soli i koprom 5 minuta. Zatim je ocijedite i ostavite da se ohladi.
  2. Priprema smjese za krušne mrvice:
    • U zdjeli pomiješajte panko krušne mrvice, mljeveni češnjak, maslinovo ulje, talijansko bilje, peršin, parmezan, sol i papar.
  3. Pohanje cvjetače:
    • Uvaljajte svaki komad cvjetače u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u smjesu od krušnih mrvica.
    • Posložite cvjetaču na lim za pečenje obložen papirom.
  4. Pečenje:
    • Pećnicu zagrijte na 180°C (350°F) i pecite cvjetaču 20 minuta, ili dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
  5. Priprema umaka:
    • U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, jogurt, limunov sok, nasjeckani peršin, sol i papar. Ovaj umak savršeno će nadopuniti pečenu cvjetaču.
  6. Serviranje:
    • Poslužite hrskavu pečenu cvjetaču s pripremljenim umakom.

Ovi jednostavni recepti za spiralne kifle i pečenu cvjetaču predstavljaju savršenu kombinaciju hrskavih i ukusnih jela, bilo za doručak, užinu ili kao prilog uz obrok.

Preporučujemo