Probavni sistem mora biti zdrav da bi naše tijelo bilo zdravo. Važno je unositi što više nutrijenata, posebno vlakana.
Danas dijelimo savjete ljekara o prirodnom čišćenju crijeva.
Neophodno je čistiti svoj organizam redovno i na prirodan način.
Dr Dejan Čubrilo, ugledni stručnjak za sportsku medicinu i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, opširno i sažeto razjašnjava zablude o detoksikaciji. Iako internet nudi mnogo savjeta o ovoj temi, važno je biti oprezan kada ih implementirate.
Koncept detoksikacije je postao popularan, ali ne mislim da je to samo prolazna moda koja okružuje post ili privremeno oslanjanje na brza rješenja poput određenih sokova. Poznato je da voće ima mnoge prednosti i doprinosi cjelokupnom zdravlju. Međutim, umjerena potrošnja je važna. Detox ne treba posmatrati kao jednokratni događaj, već kao stalnu i metodičnu praksu.
Do disbalansa dolazi kada su naša tijela preplavljena toksinima, a prepoznavanje korijenskog uzroka ove neravnoteže, posebno kada proizlazi iz bezumnog jedenja, je ključno.
Neadekvatna probava hrane podstiče rast mikroorganizama, uključujući bakterije i gljivice, u nehigijenskim uslovima.
Dr. Cubrillo je naglasio potrebu ne samo za poboljšanjem istraživanja lijekova, već i za stvaranjem okruženja koje sprečava širenje ovih mikroorganizama. Osobe s masnom jetrom neizbježno doživljavaju povišene razine inzulina, jer inzulin igra ključnu ulogu u nakupljanju masti u jetri.
- Važno je shvatiti da unos hrane ne dovodi direktno do proizvodnje holesterola. Ipak, kontinuirana konzumacija ćevapa i hamburgera remeti probavni proces, što dovodi do skokova u nivou insulina i kasnijeg stvaranja holesterola u jetri.
Uopšteno govoreći, ljudi sa povišenim nivoom insulina često takođe pokazuju povišene nivoe holesterola. Po mom mišljenju, nivo holesterola od 6 nije strašna situacija. Umjesto toga, savjetujem pacijentima da izbjegavaju ponašanja koja potiču stvaranje kolesterola. Da biste poboljšali svoje izbore u ishrani, dodavanje antioksidansa vašim obrocima može pomoći.
Ova korisna jedinjenja možete dobiti dodavanjem malih količina voća i povrća u ishranu (obično oko 50 do 100 grama). Preporučuje se postepeno uključivanje ovih izvora bogatih antioksidansima u svoje dnevne obroke.
- Živopisni i vizuelno zapanjujući proizvodi na biljnoj bazi imaju izuzetnu sposobnost da snize nivo holesterola. Kako bismo održali zdravu ravnotežu i izbjegli preopterećenje gušterače viškom masti, imamo stroga pravila za kontrolu unosa šećera. Kada je u pitanju poboljšanje ukusa hrane, tražimo pravu količinu masti i pazimo da ne preteramo.
Uz to, zdravlje naših žučnih puteva shvaćamo vrlo ozbiljno, uključujemo bilje u svoje obroke i povremeno pijemo osvježavajuću limunadu od đumbira. Sokovi za detoksikaciju, šta mislite? Proces miješanja, ekstrakcije i prečišćavanja ovih sokova možda je poznat, ali njihov učinak na tijelo ostaje misterija za one koji ih konzumiraju.
Važno je shvatiti da ovi sokovi imaju potencijal da značajno povećaju razinu inzulina u odnosu na rezultate testa opterećenja glukozom. To otežava razgradnju masti, uzrokujući da jetra proizvodi kolesterol i akumulira višak masti.
Preporučljivo je ograničiti potrošnju ovako pripremljenog soka, jer se ne preporučuje prekomjerna konzumacija. Ja lično ne preporučujem sokove osim ako ne sadrže vlakna i sjemenke za skidanje opterećenja s gušterače. Ako vam nedostaje soka, imate alternativno rješenje: konzumirajte voće i povrće koje je namijenjeno za cijeđenje soka.