Vekovima je propolis, poznat i kao propolis, poznat po svojim izuzetnim lekovitim svojstvima. Ova prirodna supstanca je bogata sa preko 200 korisnih jedinjenja koja unapređuju zdravlje ljudi, kao što su esencijalni vitamini kao što su B1, B2, B3, biotin i aminokiseline ključne za jačanje imunog sistema.

Među ovim sastojcima, bioflavonoidi su ključni faktor u određivanju efikasnosti propolisa. Osim toga, propolis ima inherentna antibiotska svojstva koja štite tijelo od štetnih mikroorganizama i infektivnih agenasa.

Istraživanja pokazuju da propolis ima inherentna svojstva kao prirodni anestetik, antioksidans i antiseptik. Njegova efikasnost se proteže na borbu protiv raznih virusa, uključujući viruse gripe, kao i gljivične i parazitske infekcije. Propolis se široko koristi u liječenju raznih bolesti, uključujući bolove u trbuhu, opekotine, gljivične infekcije kože, akne, ekceme, respiratorne probleme, prehlade, upalu pluća i gingivitis, između ostalih.

Za rješavanje problema vezanih za zdravlje disajnih puteva kao što su kašalj, prehlada, gripa, kongestija i problemi sa sinusima, preporučuje se snažna kombinacija propolisa i mlijeka. Jednostavno dodajte 20 kapi propolisa u 300 ml prokuhanog vrućeg mlijeka (za djecu mlađu od 6 godina preporučuje se ograničavanje doze propolisa na najviše 4 kapi). Za najbolje rezultate popijte ovaj napitak prije spavanja.

Važan podsjetnik: Važno je potražiti savjet liječnika prije upotrebe propolisa za liječenje. Ljudi sa poznatim alergijama na med treba da izbegavaju upotrebu propolisa.
Zapamtite, prije upotrebe propolisa u bilo koju medicinsku svrhu potrebno je potražiti savjet ljekara. Ljudi alergični na med treba da izbegavaju upotrebu propolisa.

ŠTA JE NAJBOLJE DA JEDETE ZA VEČERU? Nutricionistkinja Marija nam otkiva dve ključne stvari za dobro varenje

Nutricionista Marija Milanović otkriva šta voli da jede za večeru. Njen savet je jednostavan, brz za pripremu i veoma zdrav jer je večera poslednji obrok u danu, pa nije uvek lako napraviti pravi izbor i izabrati hranu sa manje kalorija. Osjećaj sitosti cijelu noć do doručka sljedećeg dana. Nutricionistica Marija Milanović na našem portalu ističe da je pored izbora namirnica izuzetno važno i vreme jela:

„Da biste omogućili bolju probavu hrane i dali osećaj opuštenosti u stomaku, najbolje je najkasnije do prije spavanja 2 sata za večeru.”

  • Prvo pripremite piletinu, začinite i ispecite po želji, a zatim narežite na komade.
  • Salatu operite i nasjeckajte po potrebi ili je kupite unaprijed narezanu ako nemate vremena.
  • Dodajte malo cherry paradajza (možete ih prepoloviti ili na četvrtine ako želite). Dodajte narezanu piletinu sa roštilja, dodajte maslinovo ulje, limun i grčki jogurt, te željene začine.

Ovo je praktična večera za koju je potrebno oko 20 minuta da se pripremi i koju možete ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Nutricionisti nude još jedno rješenje: „Osim ove varijante možete izabrati i svježi sir sa salatom i sjemenkama, te bijelu ribu sa grilovanim povrćem (bakalar, pastrmka, brancin, orade). Isprobajte neki od njenih prijedloga za ukusnu i izdašnu večeru.

10 pravila za dugovečnost japanskog doktora: Ako želite da doživite duboku starost, uradite ovo

Preporučujemo