Ljuske od jaja ne treba bacati jer imaju snažan terapeutski učinak na štitnu žlijezdu i gastritis. Evo vodiča kako ga efikasno koristiti u ovim situacijama. Mnogi važni procesi u tijelu ovise o kalcijumu.
Osim što potiče jačanje kostiju i sprječava osteoporozu, kalcij također igra ključnu ulogu u održavanju normalne funkcije živaca i mišića, regulaciji srčanog ritma, sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka i promicanju mirnog sna.
Pravilno funkcioniranje imunoloških stanica i održavanje zdrave kože i kose također su vrlo važni. Nedostatak kalcijuma u tijelu može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući dugo sjedenje i pijenje kafe, alkohola i gaziranih pića. Ljudi koji su trudni, u menopauzi ili imaju probavne smetnje posebno su podložni nedostatku kalcija.
Ljuske jaja sadrže 90% kalcijuma i prirodno su skladište ovog esencijalnog minerala. Budući da je hemijski sastav ljuske jajeta zapanjujuće sličan onom u ljudskim kostima i zubima, tijelo ih lako apsorbira. Kada se uzima u velikim količinama, ova supstanca ne samo da rješava simptome nedostatka kalcija i sprječava osteoporozu, već pomaže i u borbi protiv visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka, stimulirajući proizvodnju krvnih stanica u koštanoj srži.
Osim toga, ljuske jajeta su bogate i gvožđem, bakrom, manganom, cinkom, fluorom, fosforom, hromom, molibdenom i drugim esencijalnim mineralima za ljudski organizam. Za prirodan i izuzetno efikasan izvor kalcijuma, mnogi stručnjaci zagovaraju upotrebu mlevene ljuske jajeta. Preporučeni dnevni unos zgnječenih ljuski jajeta je 1,5 do 3 grama, u zavisnosti od starosti. Lijek za štitnu žlijezdu. Temeljno očistite i osušite osam ljuski jaja, a zatim ih zgnječite.
Nakon toga, sokom od dva limuna prelijte zgnječenu limunovu koru i ostavite u frižideru nekoliko dana. Nakon što se ljuske otope, dobivenu tečnost procijedite i pomiješajte sa litrom rakije i kilogramom meda. Ostavite da odstoji 7 dana prije upotrebe. Uzimajte po jednu kašičicu posle jela, dva do četiri puta dnevno.
Dostupni su različiti lijekovi za liječenje gastritisa i čira.
- Pomiješajte jednake dijelove praha ljuske jajeta, šećera i muškatnog oraščića.
- Uzimajte po jednu kašičicu 3 puta dnevno tokom 20 dana.
- Vrhom noža pomiješajte prah ljuske jajeta sa malo limunovog soka, otprilike dvije supene kašike.
- Nakon što se ljuske potpuno otope u soku, dodajte minutu zagrijanog mlijeka.
Ovu mešavinu uzimajte dva puta dnevno, jednom ujutru pre jela i jednom uveče pre spavanja. Jača snagu i pročišćava krv. Četiri do pet jaja temeljito očistite od ljuske, zgnječite ih i dodajte u tri litre vode.
Čuvajte ovu vodu bezbedno u frižideru zajedno sa ljuskom jajeta do nedelju dana. Ova ohlađena mješavina može se koristiti kao izvor vode za piće. Neka vam postane navika da pijete dvije do tri čaše vode svaki dan, dodajući malo limunovog soka za dodatni ukus i zdravstvene prednosti.